Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Röpopera elnevezésű pályázat operajelenet komponálására hívja azokat a 40 év alatti, az opera műfaja iránt elkötelezett zeneszerzőket, akik komponáltak már valamilyen művet. A pályázatokat 2022. február 15-ig várják a ropopera@opera.hu e-mail-címre. Amennyiben a pályázó az Opera által felkínált négy témából választ, az intézmény segítséget nyújt a jelenet szövegkönyvéhez. A pályázathoz minimum 10 perces jelenet megkomponálása szükséges. Az Opera megzenésítésre kínálja Karinthy Frigyes A nagy drámaíró című vígjátékát, Illyés Gyula Fáklyaláng című műve alapján a Mindjárt Világos című drámát, Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című novelláját, valamint Koronamonológ címmel jelenetet Kottanner Jánosné visszaemlékezései alapján.

Szerződés lehet a vége

A nyertes alkotást az intézmény a 2022. április 3-án az Eiffel Műhelyházban esedékes KOSH – Kortárs Opera Showcase elnevezésű programján, zongorakísérettel, zeneakadémiai hallgatók előadásában mutatja be. Az ott legjobbnak ítélt mű végigkomponálására az Opera szerződést ajánl fel a szerzőnek, és következő évadában tévéfelvételes stúdióelőadásra tűzi ki.

Koreográfusokat is keresnek

Az Operaház azokat az alkotókat is keresi, akik akár egészestés sztoribaletteket hoznának létre a Magyar Nemzeti Balettnek. Olyan 45 év alatti, a műfaj iránt elkötelezett koreográfusok jelentkezését várják, akik már készítettek színpadi táncprodukciót.
A kamarabalett-pályázat négy különböző történetet kínál fel, amelyből a tetszés szerint választott műrészlet balettszüzséjét a pályázónak kell felvázolnia, és az adott, legfeljebb 20 perces jelenetet megkoreografálnia klasszikus balett-technikára építve. A felkínált téma Richard Strauss Macbeth, Mozart Les petits riens (Kis semmiségek), Sztravinszkij Pulcinella és Liszt Orpheusz című műve.

A balett előadások is 2022-ben mutatkoznak be

Jelentkezni szakmai életrajzzal, bemutatkozó levéllel és a választott zene, koncepció/szüzsé megjelölésével december 31-ig lehet a kamarabalett@opera.hu e-mail-címen. A megvalósítás és elbírálás háromkörös fordulója után a legjobb produkciók a Magyar Nemzeti Balett 2022. június 20-án, az Eiffel Műhelyházban esedékes TáncTrend 2022 elnevezésű programján mutatkozhatnak be.
A részletes pályázati kiírásról bővebb felvilágosítás a megadott e-mail-címeken és az Opera holnapján érhető el.

 

Kép: opera.hu