Oroszország robbantott az űrben

Egy orosz rakétakísérlet a közelmúltban megsemmisített egy orbitális pályán álló szovjet műholdat, amiről nem értesítette egyik nemzet űrügynökségét sem.

Mint arról korábban írtunk, hogy a Nemzetközi Űrállomás személyzetét közel két órára átirányították a mentőkabinokba, ütközés veszélye miatt, most kiderült, hogy a törmelék a szétlőtt műhold darabjaiból állt.

Csak közvetett bizonyítékok voltak arra, hogy egy ASAT fegyverről van szó. Oroszország NOTAM-ot adott ki (a repülősöknek szóló értesítést), amelyben figyelmeztette őket, hogy tartózkodjanak a Plesetsk Cosmodrome feletti légtértől, amely az ország északi partján található létesítmény, amely az ilyen típusú rakéták kilövéséről ismert.

A-235 rakétavédelmi (ROC Nudol) rendszer
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium

A telitalálatot valószínűleg a Nudol nevű anti-szatelit fegyverrel érték el. Ez olyan, mint egy anti-ballisztikus rakéta, de nem földi, hanem kifejezetten űrbéli célpontok ellen tervezték. Van ilyen az amerikaiaknak és a kínaiaknak is.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma később megerősítette, hogy az űrállomást veszélyeztető törmelék akkor keletkezett, amikor Oroszország egy műholdellenes (ASAT) fegyvert tesztelt, és szándékosan megsemmisítette egyik saját, megszűnt műholdját. A becsapódás több százezer törmeléket hagyott maga után, amelyek most veszélyt jelentenek az ISS legénységére és más, alacsony Föld körüli pályán (LEO) járó műholdakra.

Egyelőre nem világos, hogy a Roszkozmosz, az orosz űrügynökség tudott-e előre a tesztről. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora több interjúban kijelentette, hogy oka van azt hinni, hogy a Roszkoszmosz nem kapott tájékoztatást, és megjegyezte, hogy „valószínűleg ők is ugyanolyan megdöbbentek, mint mi”.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint azonban szó sem volt mások veszélyeztetéséről.

„Az Egyesült Államok is tisztában van azzal, hogy a keletkezett törmelék a teszt végrehajtásának időpontja, illetve a pályaparaméterek révén nem jelent fenyegetést az űrállomásra, az űrjárművekre és az űrbéli tevékenységekre”

A megsemmisült műholdnak mintegy 1500 darabja elég nagy ahhoz (10 cm fölötti), hogy követni tudják a pályájukat, de ezeken kívül akár több tízezer kisebb darab is keringhet mostantól az űrben, veszélyeztetve a biztonságos űrkutatást.