Kezdőlap Uncategorized

Oscar jelölt filmek a miskolci mozikban

Oscar hajrába értünk és elmondhatjuk, hogy szinte valamennyi komoly kategória várományosával találkozhattunk már a mozikban (A visszatérő, Aljas nyolcas, Star Wars, Mad Max, Saul fia, Kémek hídja, Mentőexpedíció, A szoba, A dán lány, Joy, Creed, Spotlight, Steve Jobs, Agymanók, stb…). Ritka jó felhozatal.
Van két film, amely 6 és 3 oscar jelöléssel indul majd a megmérettetésen és ez nem más, mint a Carol és a Brooklyn. Két női név, két női karakterközpontú film. Ezen kívül a filmbarátok legnagyobb örömére nagyvásznon tartottak más oscar esélyes művet is a mozik, lássuk a listát :

MŰVÉSZETEK HÁZA

Béke Art-mozi: február 11–17. > 20.00
Carol  (12E)

Carol

színes, feliratos, angol-amerikai romantikus film, 118 perc, 2015
Rendező: Todd Haynes
Szereplők: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson, Cory Michael Smith, Jake Lacy

Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Carol féltékeny és továbbra is szerelmes férje (Kyle Chandler) meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét, valamint erkölcsösségét. Később pedig további, mélyre elásott titok is felszínre kerül a múltból.

Ray tippje : Az idei oscar egyik nagy vesztese lesz ez a leszbikus szerelmez bemutató film. Cate Blanchett és Rooney Mara egyaránt esélyes a legjobb fő és mellékszereplő kategóriában, DE itt jegyzem meg hogy óriási baki volt Rooney Marat a mellékszálon versenyeztetni, szemben a Golden Globe-bal, ahol megfértek mindketten a főszereplő kategóriában. Cate Blanchett azért nem fogja könnyen bezsebelni  a harmadik (!!!) szobrocskáját, mert ott a mezőnyben pl. az isteni Brie Larson (A szoba), aki a Goldent is elhappolta a díva elől az idén. Rooney Marat a nyeregből vélhetően Kate Winslett fogja kiütni (Steve Jobs), aki ezért az alakításáért hazavitte a Goldent is (mondjuk nem volt ott a mezőnyben RooneyMara !). Végeredményben könnyen megtörténhet, hogy a hatból egy szobrot sem fognak a film, készítői magukkal vinni a vitrinbe az est végén.

Uránia-terem: február 11–17. > 20.00
Brooklyn  (12)

Brooklyn

színes, feliratos, ír-angol-kanadai romantikus film, 111 perc, 2015
Rendező: John Crowley
Szereplők: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Michael Zegen, Emory Cohen, Mary O’Driscoll, Julie Walters, Eileen O’Higgins

Eilis (Saoirse Ronan) többre vágyik, mint annyi jutott neki. Elhagyja hát az anyai otthont, és Írországból New Yorkba költözik. 1950-ben ez egy magányos, kíváncsi lány számára ez olyan, mintha egy másik bolygóra került volna. Hamar magával is ragadja a nagyváros forgataga, és a honvágyat gyorsan legyőz egy mindent elsöprő szerelem. Ám nem ilyen egyszerű új életet kezdeni. A lány régi élete nem tűnik el nyomtalanul, és Eilis hamarosan válaszút előtt találja magát: választania kell két világ és két élet között.

Ray tippje : 0:3, vagyis 0 díjat fog bezsebelni a 3 jelölésből (legjobb film, női főszereplő és adaptált forgatókönyv). Nem azért mer rossz a film, hanem mert a kategória többi jelöltje erősebb !

Béke Art-mozi: február 18–24. > 18.00; február 25.–március 2. > 18.00
Uránia-terem: február 18–24. > 20.00
Saul fia  (12)

Saul fia

színes, magyar film, 107 perc, 2015
Rendező: Nemes Jeles László
Szereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Todd Charmont, Uwe Lauer

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a “titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Ray tippje : Nem azért fogja megnyerni az oscart, mert magyar, meg holocaust dráma, hanem egyszerűen mert a legjobb film a mezőnyben !

 

CINEMA CITY

Az aktuális program, megtekinthető : http://www.google.com/movies?near=miskolc,&tid=c9e3f2844113eac9
Műsoron szerdáig a Saul fia, a Star Wars: Az ébredő erő (Miskolcon utoljára látható !), a 12 oscarra jelölt A visszatérő (Miskolcon utoljára látható !) és A nagy dobás (Miskolcon februárban, kizárólag itt látható !).

Mindenkinek jó szórakozást kíván a filmekhez
Lichtenstein Raymond
filmesztéta