Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Pár év múlva automatákban landolhat a netes rendelések fele

Év végére akár a 2300-at is elérheti a csomagautomaták száma, amelyből jelenleg 1500-1600 működik Magyarországon, derül ki a GKID e-kereskedelmi kutatásából. 

A Foxpost például a mostani 560 automatából álló állományt 850-re akarja növelni. Erről a 100 százalékban magyar tulajdonú cég vezérigazgatója beszélt sajtótájékoztatóján. Bengyel Ádám elmondta, a társaság csomagautomatáin tavaly 3,2 millió csomag haladt keresztül, idén a cél, hogy ezt megduplázzák. Regisztrált ügyfélkörükbe 15 ezer vállalkozás és több mint 510 ezer magánszemély tartozik, automatáikat havonta 3000-6000 ember látogatja meg. A terveik között szerepel a külföldi terjeszkedés is. Első körben a cseh, a lengyel és a román piacot hódítanák meg, ami egyúttal azt jelentené, hogy oda is lehetne Foxposttal csomagot küldeni. 
 
A vezérigazgató kiért arra is, hogy a csomagátvétel döntő részét a házhoz szállítás teszi ki Magyarországon, az automaták a piac 20 százalékát fedik le. Bengyel Ádám szerint ez a szám négy év alatt 50 százalékra is nőhet, mert a munkaerőhiány és az üzemanyagárak emelkedése előbb-utóbb meg fogja drágítani a házhoz szállítást.   

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Foxpost Zrt. nettó árbevétele 2021-ben 2,39 milliárd forint volt, a 2020-ban elért 1,71 milliárd forint után. A cég tavaly 509 millió forint veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban 1,4 millió forint volt a nyeresége.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com