Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Pár nap és jön a nagy szamócaszezon

Várhatóan már május 20. körül nagy mennyiségben lesz majd kapható a szabadföldi szamóca a hazai piacokon.

Az árak jelenleg nagyon kiszámíthatatlanok.

A nagybani piacokon május közepén a magyar termésű szamóca fogyasztói ára a kilónkénti 2000-2500 forintos sávban mozog, függetlenül attól, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó. Jelenleg a tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca van a piacon, ugyanakkor a szezon előre haladtával az import mennyisége folyamatosan csökken, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel.

Az utóbbi napok 25°C feletti csúcshőmérsékletű napjai egyértelműen közelebb hozták a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét. A fóliás termesztők már a korai fajták vége felé járnak, melynek betakarításának utolsó szakasza valamennyire össze fog csúszni a szabadföldi áru megjelenésével. A szakemberek szerint a szabadföldi szamócát jó egy hét múlva Szeged környékén kezdik szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők. A hazai termesztésű gyümölcs termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon. Egyik szélsőértékként az 1600 Ft/kg környéki ár említhető a nagyobb méretű szamóca esetében, és 1200 Ft/kg körül a kisebb szemű gyümölcsök. Ezzel szemben május közepén a magyar termésű szamóca fogyasztói ára a 2000-2500 Ft/kg közötti sávban mozog, függetlenül attól, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó.

A tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca van a piacon, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak. Lajosmizse térségéből néhol jégkárokról is beszámoltak a termelők, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt. Bár kevesebb a szamóca, az árak a tavalyihoz képest érdemben nem változtak annak ellenére sem, hogy az inputananyagok jelentősen megdrágultak az idén. 

Érezhetően egyre kevesebb az import áru a piacokon

A szezon előre haladtával az import mennyisége folyamatosan csökken, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel. Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz, így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon.