Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Rászoruló családok gyermekei húzták el a nótánkat

Többségében nehéz helyzetű családban élő gyermekek tanultak meg gyermekdalokat hangszeren eljátszani a Máltai Szeretetszolgálat különleges programján. 

Kezdjük a számokkal, ugyanis a létszám több mint háromezer fő volt, az ország 67 településén. A legtöbb helyszínen heti két alkalommal tartottak foglalkozásokat. A pályázati időszak alatt 75 zenetanár összesen 2326 foglalkozást tartott. Ezeken a jó hangulatú órákon, közösségben, sikereket átélve tanultak különböző hangszereken játszani olyan gyermekeknek, akik jellemzően nem jutnának el zeneiskolába, vagy iskola utáni külön programokra. 

 

A Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság tavaly júliusban hirdette meg a pályázatát a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai lemorzsolódásának csökkentése érdekében, a Máltai Szimfónia Program közösségépítés és a zenetanítás terén alkalmazott módszertana alapján. A pályázat az ország olyan településeit célozta, ahol kevés a munkahely és jellemző a szegregáció.

Ez a program olyan sikerélményt adott a gyerekeknek, amelyben talán még soha életükben nem volt részük. Megerősítette az önbizalmukat, megtanította a gyerekeket egymásra figyelni, megmutatta nekik, hogy képesek tanulni, fejlődni, igazi csapatként együttműködni.

A pályázatot országszerte közösségi programok és koncertek zárták. Június utolsó hetében Kistolmácson, Nógrádszakálban, Tiszaburán, Kaposváron és Lakócsán zajlottak területi koncertek, amelyeken több település zenekarai találkoztak és muzsikáltak közösen. Ezeken a területi koncerteken összesen 325 tanítvány lépett fel. 

Fotó: Fekete István (Zárókoncert Tiszaburán)