Kezdőlap KIEMELT

Red Army Choir – a Vörös Hadsereg Kórusa

Az Orosz Belügyminisztérium Hivatalos Akadémiai Ének- és Tánckara. A magyarországi előadások sztárvendége: Vásáry André.

(2015. szeptember 20-án lépnek fel Miskolcon a Generali Arénában)

Az együttes az Orosz Föderáció Belügyminisztériumának hivatásos művészegyüttese, akinek az Alexandrov mellett kizárólagos joga használni a “Vörös Hadsereg Kórusa” nevet. A nagy multú társulatot, amely 1939 óta működik, egy nagy létszámú férfikórus, egy professzionális zenekar és egy táncegyüttes alkotja. A több száz tagot számláló művészegyüttesnek az Alexandrov mellett a világon egyedülálló joga használni a “Vörös Hadsereg Kórusa” nevet.

balalajka

Repertoárjuk rendkívül széles skálán mozog. Megtalálhatók benne az orosz tradicionális népdaloktól kezdve a templomi kórusműveken át a népszerű operaslágerek is.

Csodálatos hangzású férfikórus, remek szólóénekesek, kiváló zenészek és fantasztikusan virtuóz táncosok előadásában olyan általunk is jól ismert slágerek hangzanak el, mint a Volgai hajósok dala, Kalinka, Moszkvai éjszakák, Katyusa, a Partizán dal, de az orosz hangzás a repertoáron lévő nyugati zenei kultúrából átemelt daraboknak is nagyon jól áll.

kardozók

A rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok előadásban orosz néptáncokat, katona- és tengerésztáncokat, és a világhírű kozáktáncokat csodálhatja meg a közönség. A néző már a puszta látványtól is elszédül. A közismerten hatalmas ugrások, szédítő forgások, guggolós részletek szinte fittyet hánynak a fizikának, az emberi anatómiának és fiziológiának.

ugrás

Az együttest 1939-ben alapították az akkori Vörös Hadseregen belül, hogy emeljék a morált a fáradt, kimerült seregben. Jelenlegi igazgató és karmester Viktor Eliseev, aki 1985 óta irányítja az együttes szakmai munkáját. Azóta a társulat bejárta mindegyik kontinenst, több, mint 7000 koncertet adott 20 millió embernek. 1980-ban ők nyitották meg a moszkvai olimpiát, majd 2014-ben a Szocsi téli olimpiai játékokat. Fogadta őket a Vatikánban II. János Pál Pápa, és együtt zenéltek számos nagy nemzetközi sztárral, köztük Celine Dionnal is.

Céline Dion

A 75 éves fennállás alatt, a nagy túlélő együttes életében természetesen nyomot hagyott a kommunizmus, a peresztrojka, a vad orosz kapitalizmus, a nehéz 90-es évek, a Putyin-korszak, de mindvégig meg tudtak újulni és művészetük magas színvonala napjainkig is változatlan.

JEGYRENDELÉS: http://pannonproductions.hu/jegyvasarlas.html?sid=1339:Red-Army-Choir-Az-Orosz-Belugymin-Akademiai-Muveszegyuttese