Kezdőlap KIEMELT

Saul fia Miskolcon ! … újra és újra

Meghosszabbították a Béke-teremben (Művészetek Háza) a Saul fia című filmalkotás vetítését, így az érdeklődők augusztus 27.–szeptember 2. között 16:00 órai kezdettel ismételten megtekinthetik meg ezt a páratlan alkotást.

A filmet a CINEFEST filmfesztiválon is bemutatják !!!

Még nem láttad ? Nyomás a moziba !
Saul_fia_2

A holokausztfilm cselekménye Auschwitz-Birkenauban játszóódik 1944. október elején; elképzelt főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab két napját mutatja be, aki az egyik krematórium sonderkomandójának tagja. A tábor többi tagjától hermetikusan elzárt, saját kivégzésüket is minden pillanatban váró munkások csoportját a nácik arra kényszerítik, hogy részt vegyenek a tömeges megsemmisítés áldozatainak elégetésében és hamvaik szétszórásában. Saul az egyik halott gyermekben saját fiát véli felismerni, és elhatározza, hogy megkísérli a lehetetlent: megmenti a gyermek testét az elhamvasztástól, és felveszi a kapcsolatot egy rabbival, akivel együtt titokban eltemetheti. Közben, tervezett megsemmisítésük hírére a sonderkommando tagjai fellázadnak, lerombolják a krematóriumot, ám Saul elfordulva a többiektől és szándékuktól, csak azzal törődik, hogy tervét végrehajtsa és fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni, megadja a végtisztességet…

saulfia

A holokauszttal szokatlan szemszögből foglalkozó film rendezője 2011 márciusától öt hónapot töltött Párizsban, a cannes-i fesztivál égisze alatt működő filmes alapítvány, a Cinéfondation Rezidencia elnevezésű ösztöndíjas programjában, amelynek keretében a magyar gyökerekkel rendelkező Clara Royer francia írónő közreműködésével fejleszthette filmötletét, és elkészítse a forgatókönyvet. A film akkor még tervezett főszereplője, Saul Kaminski neve után az S.K. munkacímet viselte.

A filmterv 2012 nyarán, a szarajevói filmfesztiválon Living Pictures díjban részesült. A forgatókönyv végleges verziójának elkészítését a Magyar Nemzeti Filmalap anyagi és szakmai támogatásban részesítette, a film leforgatásához és utómunkálataihoz összesen 310,6 millió forinttal járult hozzá.

A filmet a magyar készítőkön kívül több nemzetközi alkotó is jegyzi, a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket.

A harminc napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen, valamint a MAFILM műtermében zajlott. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján rekonstruálták az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeit.

Filmelőzetes :

Trailer :

 

Elismerések és díjak :

  • 2015: jelölés – Arany Pálma (Cannes-i fesztivál)
  • 2015: díj – Nagydíj (Cannes-i fesztivál)
    20150524nemes-jeles-laszlo-cannes-masodik
  • 2015: díj – FIPRESCI-díj /Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége/ (Cannes-i fesztivál)
  • 2015: díj – Technikai-művészeti Vulcain-díj (Cannes-i fesztivál) : Zányi Tamás hangmérnök
  • 2015: díj – Francois Chalais-díj /996-ban elhunyt François Chalais francia újságíró, filmkritikus és filmtörténész emlékére alapított elismerést az életigenlés és az újságírás értékeit felmutató filmek kaphatják meg./ (Cannes-i fesztivál)
  • A 2016 évi oscar díj hivatalos magyar versenyfilmje !!!

Saul-fia-poszter

Mit is mondhatnék ? KÖTELEZŐ DARAB !!!

Lichtenstein Raymond
filmesztéta