Néhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra.

 Mézeskalács Halloweenre


Hozzávalók:

20 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
20 dkg porcukor átszitálva
1 tojásfehérje
ételszínezék

HIRDETÉS

A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítem, de nem forralom fel. Kihűtöm, és belekeverem a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd jól átgyúrom.

A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, több részre osztom, és ételfestékkel megszínezem. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.

A dekorálásban a gyerekek is szívesen részt vesznek, csak nyomj a kezükbe ételfilctollat. A teljesen megszáradt fehér cukormázzal bevont süteményekre egyszerű és bonyolultabb minták is kerülhetnek. A móka legjobb része viszont kétségtelenül az, amikor végül felfalhatjuk a süteményeket.

Póksüti

Hozzávalók

  • 113 g margarin
  • 100 g cukor
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 db tojás
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbérpor
  • 0.5 teáskanál szerecsendió (por)
  • 0.5 teáskanál szegfűszeg
  • 156 g finomliszt
  • 45 g tejcsokoládé
  • 10 dkg ízesített gabonapehely (1 doboz mézes cheerios negyede)
  • 30 dkg csokoládé (csokigolyó trüffel)

Elkészítés

  1. A puha vajat felverjük a cukorral, jó habosra és könnyűre. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojást. Addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport, sót és a fűszereket, majd apránként beleforgatjuk a tésztába, épp csak annyira, hogy összeálljon.
  3. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra, és a tepsiket sütőpapírral kibéleljük, hogy arra tudjuk tenni a kis sütigolyókat. Kb. 8-10 percig kell sütni, majd sütőből kivéve rögtön egy kiskanál hátuljával nyomjunk egy mélyedést a közepébe, és hagyjuk hűlni, majd állítsuk bele a csokigolyókat.
  4. A csokit megolvasztjuk mikróban, és 4-4 kis lábakat rajzolunk a sütikre a golyó mellé. A szeméhez 2 kis pontot nyomunk, ráragasztunk egy cheeriot, és megtöltjük a maradékot csokival.
  5. Hagyjuk a csokit megszilárdulni, és tejjel vagy tej nélkül lehet fogyasztani, nagyon kis kellemes sütemény.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

Boszorkány ujj

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg mandula (darált)
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg mandula (35-40 db egész)
  • 1 dkg csokoládé (olvasztott)

Elkészítés

  1. A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat összegyúrjuk.
  2. A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodrunk.
  3. A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk.
  4. Az ujjakat előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

Rémisztően jó sütést kívánunk a receptek elkészítéséhez!