Vajon milyen országunk mezőgazdasági helyzete? Erre a kérdésre adott választ a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzése.

Csökkent a gazdaságok száma

A gazdaságok száma 2010 óta harmadával csökkent megyénkben is, ezzel párhuzamosan nőtt a művelt terület átlagos nagysága. A cégek vezetőinek átlagos életkora emelkedett, és köztük a mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya szintén.

Drágultak a gyümölcsök, mert kevés termett meg tavaly

Lényegesen drágult a napraforgó, a gabonafélék és a gyümölcsfélék ára. Kukoricából többet, búzából, napraforgóból és repcéből kevesebbet takarítottak be megyénkben is. A zöldségfélék mennyisége összességében nem változott, gyümölcsből viszont számottevően kevesebb termett, a tavaszi fagyoknak köszönhetően.

Különböző járványok is közreműködtek

A termőföldárak növekedése tovább folytatódott. A növénytermesztési ágazat teljesítményét negatívan befolyásolta többek között tavasszal a fagy, majd az aszály. Az alma termesztése 25 százalékkal visszaesett, a szőlő mennyisége pedig tíz százalékkal csökkent. Az állattenyésztés kibocsátását a koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek – például afrikai sertéspestis, madárinfluenza – miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták.

 

Kép: pixabay.com