Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Sokan szabadulnának a régi mobiltól: itt a lehetőség

Már több mint 2500 előregisztráció érkezett a 2G-s telefonok cseréjére.

Hétfőtől lehet kérni a támogatást, amelynek kerete összesen 5 milliárd forint. A 3G-s készülékekre már február 14-én elindult a program, az igénylés feltételeinek 6500-an feleltek meg. A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság szerint jóval többen szerettek volna élni a lehetőséggel a mobilszolgáltatókon és a kereskedőkön keresztül, akiknél azonban a követelmények valamelyike nem teljesült, nem kapták meg a vásárláshoz az állam segítségét. 

Az előzetes várakozások alapján Budapesten volt a legnagyobb érdeklődés, amelyet Hajdú-Bihar, majd Pest megye követ a sorban. A legkevesebb cserét Nógrád megyében bonyolították, írja a Világgazdaság. A hatóság azzal számol, hogy július közepéig 35-40 ezer támogatást ítélhetnek meg, ebből 15-20 ezer 2G-s készülék „nyugdíjazásához” járulhatnak hozzá.

Az új cserekészülékek átlagára 55 ezer forint környékén mozog, de a szolgáltatóknak köszönhetően 20 ezer forint alatt is lehet mobiltelefont vásárolni. A tapasztalatok szerint nagyon népszerűek a Samsung telefonok, ezeken kívül leggyakrabban a Xiaomi, Nokia, Alcatel és ZTE gyártók mobilkészülékeit vásárolják meg a támogatási program igénylői – közölte az NMHH.

A csereprogramban minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személy részt vehet, aki rendelkezik olyan használt 2G-s és 3G-s készülékkel, melyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra, vagy sms küldésére, illetve fogadására használt. A legfeljebb 3G-képes telefonokat azért kell leváltani, mert a távközlési szolgáltatók kivezetik a 3G technológiát, és az így felszabadult frekvenciasávokat kapacitásbővítésre és korszerűbb technológiákra fordítják majd.