Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Sokat utazol? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz!

A következő tíz évben is többletköltségek nélkül használhatjuk mobiltelefonunkat az Európai Unióban. 

A roamingdíjakra vonatkozó szabályozás 2022. június 30-án járt volna le, a hosszabbításnak köszönhetően azonban 2032 júniusáig lesz érvényes. A rendelet július 1-én lép hatályba.

Az EU 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat. Ez azt jelenti, hogy az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják előfizetésüket hívásra, SMS küldésére és internetezésre, mint saját országukban. Többletköltségek nincsenek, de csak három hónapon keresztül. Ha lejárt a határidő, a szolgáltatók a külföldre vonatkozó tarifákat alkalmazhatják. 

A cél az, hogy a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz jussanak hozzá külföldön, mint otthon. Ez persze csak akkor teljesül, ha ennek a célországban is megvannak a technikai feltételei. A rendelet biztosítja a hozzáférést a segélyhívó szolgálatokhoz, de segít abban is, hogy az ügyfelek tisztában legyenek azokkal a pluszköltségekhez, amelyek az úgynevezett értéknövelt szolgáltatásokhoz köthetők.  

Az Európai Bizottság adatai szerint mintegy tizenhétszeresére nőtt a „mobil barangolás” a roamingdíjak megszüntetése előtti nyár adataihoz képest, amihez az is hozzátartozik, hogy a mobiltelefonnal rendelkezők csaknem fele utazott külföldre az elmúlt négy évben. 

Kiemelt képünk illusztáció. Forrás: pexels.com