Kezdőlap Uncategorized

Soós Gábor: Hiányzik a közönség, a közös zenélés

Soós Gábor sok zeneszerető embernek ismerős lehet. Az Anima Group vezetője, a Jam Fix Rock Band frontembere, zeneszerző és tanár. Előadásában a klasszikus zene egészen más oldaláról mutatkozik meg. Fogadjátok szeretettel a Vele készített karanténinterjúnkat, csak Nektek, a Mizu Miskolc olvasóinak!

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Kettős érzés, hiszen a zenész élete gyermekkortól kezdve picit mindig „karantén-gyanús”, mert naponta sok-sok órát tölt a négy fal között. Gyakorlás, zeneszerzés, felvételek. Tehát az érzés maga nem jelent újdonságot, ugyanakkor persze a veszély most valós és nem szabad félvállról venni. Ami a helyzetben legjobban megvisel, az a felesleges hisztéria és hogy bizonyos emberek a járványt is az egymás elleni acsarkodásra használják fel.

Mivel töltöd a napjaidat?

Főként zenélek és sportolok. Sajnos mindkettőt csak egyedül, a szabályok miatt. A munka szintjén pedig megy az online tanítás. Nyilván meg kell próbálni a helyzetből a legjobbat kihozni, úgyhogy sokat olvasok és persze a természetet is sűrűn meglátogatom, de főleg az elhagyatott helyeket kedvelem, ahol nem találkozom senkivel. Most van idő arra is, hogy az ember picit utolérje magát. Videókat lehet szerkeszteni, félbehagyott szerzeményeket befejezni és egyéb zenei háttérmunkákat elvégezni.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

Természetesen a koncertek, a közönség, a közös zenélés.

Mit gondolsz, a jelenlegi helyzet milyen hatással van/lesz a zene és az ember kapcsolatára?

Az alapvető kapcsolat szerintem nem változik, hiszen a ritmus és a zene egyidős az emberiséggel és valószínűleg, amíg a homo sapiens itt van a Földön, addig a zene is vele/velünk lesz. Inkább a koncertlátogatási szokások változhatnak vagy legalábbis nehezen fog visszatérni a járvány előtti jól megszokott körforgás. Ez azonban nem csak a zenészeket érinti, hanem minden más művészeti ágat is szerintem.

Mi lesz az első, amit megteszel, ha véget ér ez az időszak és visszatér az élet a régi kerékvágásba?

Elmegyünk végre moziba a Gyermekeimmel és remélem azonnal elindulnak a közös próbák az Anima Group-pal és a Jam Fix Rock Band-del is!