Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fejünk dísze a haj. Nem véletlenül. Vigyázunk rá, ameddig lehet. Mert egy bizonyos kor felett természetes annak megkopása. 

Ősszel és tavasszal megújul

Akár a természet. Kozmetikusok is felhívják a figyelmet arra, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Ettől még nem kell megijedni. Ráadásul hölgyek esetében a hormonális változások hatására is növekedhet a hulló szálak mennyisége. A stressz pedig e téren egyik nemet sem kíméli. 

Oké, de mennyi az annyi?

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál.

Erre a mennyiségre még azt mondják nem kóros. Gondot inkább az jelent, ha helyére nem nő új. Ekkor kicsit látványosabb az eredmény, hiszen egyre vékonyabb frizurát hord a viselője. A hatás akkor is ez, ha az életkor előrehaladtával ugyan nem hullik, de vékonyodik a hajunk. Nők körében, a menopauza időszakát követően ez gyakori jelenség. 

Öröklődés vagy betegség is állhat a háttérben

A hajhullást nagymértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják  betegségek is. Például nőgyógyászati panaszok, foggyulladás vagy pajzsmirigybetegség. Sőt, gyógyszer mellékhatásaként is előfordulhat.

Sokan legyintenek rá, de a vitaminhiány is okozhat hajhullást.

Fontos az okok utáni kezelés, melyet a szakember javaslata alapján tartsunk be. 

Fogyni, de mértékkel

A túlzott vagy éppen egysíkú fogyókúra is okozhat hajvesztést, ilyenkor általában a  vitaminok ürülnek ki a szervezetből. Ráadásul a fogyni vágyás magában hordoz egy stresszesebb életszakaszt, mert sokan szeretnének azonnal karcsúak lenni… ez persze nem lenne egészséges!

Kezeljük vagy megáll magától?

Mindenképpen találjuk meg az okát. A kezelés is ez alapján történik, egyénreszabottan. Lehet  gyógyszeres kezelést, vagy különböző helyi készítményeket alkalmazni. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos ad tanácsokat. 

A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik.

Ekkor – bár itt sem azonnal – de bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. Kiváltó ok lehet például a hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása. A szülés utáni hajhullás általában két-hat hónapon belül rendeződnek.

A megelőzés itt sem árt

Fontos a megfelelő hajápolás. Ügyeljünk rá, hogy a termékek minél kevesebb mesterséges hatóanyagot tartalmazzanak. A fejbőrt és a hajszálakat belsőleg is ápolni kell.

Az egészségmegőrzéshez fontos az A-, B-, H-, C- és E-vitamin. A vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz egyaránt segíti a haj elvékonyodásának, hullásának és töredezésének megelőzését.

A rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami serkenti a hajnövekedést.