A globális felmelegedés eltűntetheti őket a listáról. A klímaváltozás okozta globális felmelegedés hatására a Föld számos pontján válik egyre szélsőségesebbé az időjárás. Ne dédelgess hiú ábrándokat, a szakértők szerint bizony lesz, ami eltűnik az ételek listájáról. Ezek közül mutatunk hármat!

Ez bizony mellbevágó: a kávé

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a földön, nagyjából 2 millió pohárral fogy el belőle minden nap. Ehhez a hatalmas igényhez 2020-ban 10 billió kilogramm kávébabot termeltek világszerte. A legtöbb kávébab ültetvény Latin-Amerikában található ahol a hőmérséklet emelkedésének hatására az úgynevezett kávé rozsdagomba okoz egyre nagyobb gondot. 

"A gomba 2012 és 2017 között körülbelül 2.5 billió euró kárt okozott a gazdáknak, akik közül majdnem 2 millióan felhagytak a termesztéssel."

A változó hőmérséklet miatt csökken a művelhető területek száma is. 

Most fogd be a füled: a csokoládé

A kakaó bab óriási népszerűsége nem véletlen. A depresszió ellen leghatásosabb és legtöbbet fogyasztott gyógyszernek nem minősülő „készítmény”.  A kakaófának speciális a környezet-igénye a megfelelő növekedéshez, és csak az egyenlítő környékén honos, élőhelyének legtávolabbi határa mindössze az északi és déli szélesség 20. fokáig tart. Egyenletes hőmérsékletre van szüksége, magas páratartalommal. 

Nem először tűnne el: a banán

135 országban termesztik és a jóslatok szerint 2070-re 50 százalékkal nő majd a globális banántermelés földterülete. DE! Mivel a növény vízigényes, nem minden terület alkalmas ültetvénynek. A vízhiány és a hőmérséklet emelkedése mindeközben elősegíti a Black Sigatoka betegség terjedését.

Ez csupán három ma még mindennapi étel az életünkben… értük is vigyázzunk a Földre!

fotó: pixabay