Száz madárodút helyeztek ki a Miskolc közterületein lévő fákra a Városgazda munkatársai. A cél a város területén honos énekesmadarak élőhelyének bővítése. 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szervezésében indul el az az új örökbefogadási program, amelynek keretein belül lehetőség nyílik a kihelyezett madárodúkat örökbe fogadni. Az örökbefogadás ára 10 ezer forint, mely összeget újabb fészkelőhelyek legyártására, kihelyezésére, valamint az odúk takarítására fordítják. Állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek előtt is nyitva áll a lehetőség az örökbefogadásra. Minden madárodú örökbefogadható, de egy odúnak csak egy patrónusa lehet. Az örökbefogadás az adott év december 31-ig szól.

Két típusú odút helyeztek ki, amelynek a Magyar Madártani Egyesült Bükki Helyi Csoportjának javaslatára készültek el : a kisebb típusú kifejezetten az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típus pedig a harkály vájta odú mesterséges változata. Ez a nagyobb méretű énekesmadaraink számára készült, csakúgy, mint a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék.

A Városgazda vállalja a fészkelőhelyek karbantartását, ami a tavaszi fészkelési időszak előtti takarítást, az előző évi fészekmaradványok, és az abban áttelelő kórokozók, paraziták eltávolítását jelenti.

A kihelyezett odúkat fényképpel, pontos helyszínnel, valamint azok GPS koordinátáival dokumentálták. Az örökbefogadás menetéről és általános feltételeiről a miskolczoo.hu weboldalon olvashattok.