Figyeljünk arra, mit adunk a madaraknak.

A tél a madarak számára nehéz időszak. Tavasztól őszig vígan eléldegélnek a rovartáplálékkal, ám a hideg idő beköszöntővel az addigi menü nagy része eltűnik az étlapról. A madarak többsége ekkor tud változtatni: előtérbe kerülnek a magvak és a bogyók, bármi, amit a természetben találnak. Az emberek azonban nagy segítség nyújthatnak a madaraknak, hogy biztosan átvészeljék a telet.


Vegyük sorba, mit is tehetünk értük mi a hideg hónapokban? Első lépésként építsünk nekik madáretetőt. A legjobb, ha ragaszkodunk a természetesen anyagokhoz, például a fához, ám ha erre nincs módunk, akkor akár a műanyagpalack is jó megoldás lehet. A legfontosabb, amire figyelni kell, hogy mindig legyen valamilyen fedése, hogy az eleség ne ázzon el, és a hó se fedje be.


Amikor elkészült az “étterem”, jöhet a menü feltöltése, de nem mindegy, mit adunk a madaraknak. A legjobb megoldás, ha olajos magvakat helyezünk ki, így szóba jöhet a napraforgómag, a tökmag, összetört mogyoró, dió. Szintén népszerű csemege számukra a szalonna. Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy bármit is teszünk ki nekik, azok ne legyenek fűszeresek, és kerülni kell a sózott termékeket is, azaz mindig a natúr változatot rakjuk ki.
Ha tudjuk, hogy milyen madarak bukkannak fel a kertünkben, akkor akár személyre, fajra szabottan is etethetjük a madarakat. A pintyfélék szeretik a darált kukoricát, az apró magvakat, a rigófélék pedig még a konyhai maradékot is (krumpli, almahéj, reszelt répa, sajt, túró) szívesen csipegetik.


A menü összeállításánál fontos szempont, hogy mi az, amit semmiképpen ne adjunk a madaraknak. A kenyér, a péksütemény, a morzsa nagyon rossz választás, hiszen hamar átáznak, emiatt gyorsan megromlanak, és ezzel megbetegítik az állatokat.
Mielőtt bárki belevág a madarak etetésébe, gondolja végig, hogy tudja-e rendszeresen folytatni ezt a hasznos tevékenységet? Ha ugyanis a madarak megszokják, hogy az adott helyen mindig találnak eleséget, akkor máshol már nem keresnek. Így ha elmarad a feltöltés, akár el is pusztulhatnak. Ha tehát belevágunk a madarakat etetésébe, akkor tavaszig ne hagyjuk abba, és gondoskodjunk arról, hogy az etetőben mindig legyenek finom falatok.