Jelentős számú népviselettel, valamint textil- és kerámiaadománnyal bővült az egri Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye.

Egy műgyűjtő gyűjteményéből származnak az ajándékok

A Szegedy-Maszák Györgyné Holló Valéria műgyűjtő, műkereskedő gyűjteményéből származó, 158 darabos kollekciót Szemerkényi Ágnes és családja ajánlotta fel a múzeum számára. Az ajándék része 87 népviseleti darab és textil, valamint 71 kerámia. A korábban kapott tárgyakkal együtt így az egri gyűjteménynek immár 2026 darabja származik Holló Valéria gyűjteményéből.

Számos mintájú és motívumú darab van a gyűjteményben

Az új darabok között vannak kiváló állapotú kalotaszegi vállfűs ingek, kötények, székely harisnyák (férfinadrág), számos hímzett lakástextil, varrott csipkék, hímzésdarabok, amelyek dekoratív népművészeti motívumokat őriznek az utókor számára. Jelentősek a matyó népviseletek: a szintén jó állapotban megőrzött női blúzok, lityák, vattás rékli, kötény, nyakravaló, illetve a három darab zsinórozott kisfiú mellény is. A sárközi Váraljáról származó száda alapanyagú keresztszemes hímzésű női blúz hiánypótló a múzeum néprajzi gyűjteményében.

 A felajánlásnak köszönhetően érkezett kerámiák hűen tükrözik, hogy Holló Valéria különös szeretettel gyűjtött szűkebb hazája, a Palócföld területéről. Így kerámiaedényei főként az északi magyar peremvidékről és az alföldi fazekas központokból származnak.

A forradalom és szabadságharcra emléke előtt március 14-én este díszsortűzzel, míg másnap ünnepélyes zászlófelvonással is adóznak a várban, melynek programjai március 15-én ingyenesen látogathatók.