Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Tovább nőnek az albérletek díjai

Egy friss felmérés szerint júniusban tovább folytatódott a fővárosi bérleti díjak emelkedése: a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 20 százalékos volt a drágulás, így a bérbeadók átlagosan 173 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért. A trend pedig valószínúleg folytatósdik, a drágulásnak pedig több oka is van.

Az elmúlt években növekvő fizetések miatt a bérlők egyelőre követni tudták az áremelkedést: Budapesten már átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást, amely éves összevetésben 23 százalékos emelkedés.  

A kétszámjegyű infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt már az év további részében is érzékelhetően nőni fog a feszültség a bérbeadói és bérlő oldal között.

A befektetők számára az inflációkövető állampapír már kétszámjegyű hozama valós alternatívát jelent az ingatlanvásárlással szemben, ezért a következő időszakban lassul a kiadó ingatlanok számának emelkedése. A bérbeadásból realizálható átlagosan 4-6 százalékos hozam ugyanis jelentősen elmarad mind az inflációtól, mind a lakossági állampapírhozamoktól, így egyre kevésbé lesz vonzó bérlakásba fektetni.

A bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, csökkenni fog a bérleti díjra elkölthető jövedelmük, ezért nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal. Ezáltal már a közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon – olvasható a Rentingo.com közleményében.