Okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlap segítségével gyorsan és egyszerűen tudsz segítséget kérni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által kidolgozott, űrlappal egyszerűen tudod eljuttatni az adatokat a madarakra veszélyes oszlopokról és vezetékszakaszokról, melyeket így összegyűjtve és területileg összesítve tudnak eljuttatni az eljáró megyei hatóságokhoz, a nemzetipark-igazgatóságokhoz és az érintett áramszolgáltatóhoz.

A madár áramütési és vezetéknek ütközési eseteket bejelentő elektronikus űrlap itt érhető el: https://goo.gl/forms/6XAOTzJCXP8pA1yt2   (okostelefonon is kitölthető és beküldhető)!

Sajnos nem egyedi esetek vannak, ezért fontos a megelőzés

Az áramütés régóta ismert, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb veszélyeztető tényező a madárfajok védelmében. 

„Magyarországon a madarakat a veréb mérettől a gólyákig és a túzokig fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer km hosszúságú és több mint egymillió oszlopot számlál!”

Az MMW weboldala úgy fogalmaz, az áramütött madarak valós számát a rendkívüli hosszúságú hálózat rendszeres ellenőrizhetetlensége mellett azért is nehéz pontosan megbecsülni, mert a balesetet szenvedett állatok maradványai már órák-napok alatt eltűnnek az oszlopok alól. 

Csupán a tapasztalatok után számszerűsítik az elhullást: 

  • a minimum 30 000
  • a középértéken 170 000,
  • a maximum akár 500 000 elpusztult madárról lehet szó évente.

A közvetlen természetvédelmi kár értéke több milliárd forint. A természetvédelmi kár mellett természetesen minden esetben számolni kell a közvetlen gazdasági kárral is, hiszen az elpusztult madarak által el nem fogyasztott mezőgazdasági kártevők okozta terményveszteség, illetve az ellenük történő vegyszeres védekezés költsége is elérheti a százmillió forintos nagyságrendet.