Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szaktudás, türelem, különleges mikroklíma, ez kell a kitűnő aszúhoz.

Valószínűleg még kevesen tudják, de december 10-én ünnepli a világ hazánk unikális borkincsét, a Tokaji Aszút. Az idén negyedik alkalommal tartják meg a Nemzetközi Aszúnapot, de ebben az évben többször is a figyelem középpontjába került a királyok bora, a borok királya.
A Decanter World Wine Awards-on négy platina fokozatot ért a nemes nedű, ugyanis a Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos aszút és a 2013-as Eszenciát, a Patricius Borház és Juliet Viktor 2017-es hatputtonyos aszúját díjazták ezzel az elismeréssel.
Az aszú valódi különlegesség, hiszen csak Tokaj-Hegyalján készül: a titka a vulkanikus kőzetben, illetve talajban és a Tisza és Bodrog folyók által biztosított páratlan mikroklímában rejlik. A készítése komoly szaktudást és türelmet igényel, hiszen az aszúszemek lassú erjedése után az aszúbor minimum 18 hónapig érlelődik a hordóban.