Sárospatak környékén tisztítják meg a Bodrogot.

Júniusban a Tisza tavon 5 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig újabb 6 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa hajós csapatai.  A versenyek számát tekintve rekord év az idei, hiszen szeptemberben már a harmadik hulladékderbi kerül megrendezésre az idén, egészen pontosan szeptember 9-én, csütörtök Sárospatakon, a Bodrog partjánn.
A II. Bodrogi PET Kupa nyitó eseményén kerül sor a PET Kupa legújabb létesítményének, a Pontonkonvojnak az ünnepélyes avatójára. A nemrégiben vízrebocsátott úszómű – a felső-tiszai tesztelések után – mostantól teljes kényelmet nyújt: az úszó létesítményekben toalett, zuhanyzó és büfé várja a folyótisztításban megfáradt petkalózokat.
De mi is ez a PET Kupa? A PET Kupa szervezői az elmúlt években kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat tavaly szeptemberben kamatoztatták először a Tisza egyik mellékfolyóján. 2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 300 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. A helyben élőktől a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sok segítséget kaptak a petkalózok, idén ismét az ő bevonásukkal folytatódik a vadregényes és különleges természeti értékű területek takarítása, valamint a hat hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.
A rendezvényt megelőzi  a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programjának keretében végzett takarító akció: a Bodrog összesen 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg Zemplén és Sárospatak között a petkalózok. A nemzetközi program keretében, a pethajós versenyt követő napra hívtak össze a szervezők Tokajba szakmai környezetvédelmi programot, a Tiszai Kerekasztalt.
 A II. Bodrogi PET Kupának – a petkalóz hagyományoknak megfelelően -, külföldi résztvevői is lesznek: a PET Kupa 5 ország 1 folyó projekpartnerei kenus csapattal állnak be a hulladékgyűjtésbe, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország és Szerbia környezetvédelmi összefogására.
(Fotó: PET Kupa/Kubinyi Enikő)