A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről. A jelenség általánosnak tekinthető, márciustól nyár végéig lehet rá számítani.

Amennyiben cinege, vagy bármely más fészket találsz a postaládádban, függeszd fel rendeltetésszerű használatát, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat.

A széncinege a legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon, odúkban költ, de mesterséges odúkban és emberek által kihelyezett, költésre alkalmas helyekre is szívesen fészkel. Találtak már fészket vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, valamint kandeláberben is.

Miért szeretik a postaládát?

A ládák fedettek, védnek az időjárás viszontagságaitól is, bejáratuk pedig pont akkora, melyen ők beférnek, de nagyobb társaik nem, így a fészekrablás is kizárható. Itt tehát védett helyen vannak a fiókák. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető, szinte azonnal rátalálnak és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Így előzd meg, hogy albérlőid legyenek

A madarak beköltözése olyan postaláda kirakásával előzhető meg, mely billenő ajtóval van felszerelve és nincs kis nyílás, melyen a madár beférhet. Ezzel párhuzamosan a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű mesterséges odúkkal segítheted a tavasz hírnökének fészekrakását.

Képek: magyarallatvedelem.hu