A Concours Mondial de Bruxelles az egyik legrangosabb borverseny, melynek bírái 2021-ben a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlotját választották a világ legjobb vörösborának, ezzel elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet.

„Célszerű volt meghozni a döntést, hogy az alapboraink a Wunderlich név alatt kerüljenek forgalomba főleg kiskereskedelmi láncokban, és ki kellett találnom a prémium export tételekre egy másik márkanevet. Az volt a cél, hogy az elnevezés kínai piac számára is elfogadható legyen, valamint szerettem volna, hogy rendelkezzék egy történettel. Így született meg a Cassiopeia sorozat” – mondta Dr. Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok társtulajdonosa.

Dr. Szűcs Róbert a győztes borral

Elsőre azt hitte, csupán a merlot-k között lett győztes a bor

Azt gondolta, hogy a merlot kategóriában szerezte meg bora az abszolút első helyezést, de lefekvés után rádöbbent mi is az eredmény:

„Felkeltem, újból megnyitottam az emailt, és rájöttem, hogy a 2015-ös Cassiopeia nem a kategóriájában, hanem az összes vörösbor között lett első. Ez megdöbbentő volt számomra, már csak azért is, mert legalább egy tucat hasonló, vagy még jobb tétel van még a raktárunkban.”

A birtok tulajdonosa elsőként a szakértelmet említi, mint a siker kulcs tényezője. A főborász, Kövesdi Zsófia „ambiciózus, hihetetlenül felkészült, és nagyon tapasztalt.” Egy hozzáértő szőlészeti vezető sem árt, ha segíti a munkát. Náluk ez a személy Nagy Zsolt.

Kövesdi Zsófia és Nagy Zsolt 

A Jammertal Borbirtok pincéiben a borok 225 és 500 literes tölgyfahordókban érnek. A villányi birtok borai öt márkanév alatt kerülnek piacra: a Koh-I-Noor, a Cassiopeia, a Jammertal, a Wunderlich és a különleges célokkal készített Ars Poetica.

A győztes bor jellemzői

„Mély rubinszín, vékony gránátos széllel. Megállapodott, komplex illat: az érett fekete bogyós gyümölcsök mellett a hordós érlelés édes fűszerei és étcsokoládés aromái jelentkeznek. Ízben tartalmas, gazdag és mély; rumosmeggyet és szilvát idéz, amit szépen díszítenek a hordó fahéjas, csillagánizsos fűszerei. Bársonyosan puha, finom a tannin, élénk a savtartalom. Telt, testes, lecsengése hosszan elkísér.”

Dr. Szűcs Róbert, Kövesdi Zsófia és Nagy Zsolt 

Képek: telex.hu, vince.hu