Eltűnhet a magyar gyümölcs a piacról

Az áprilisi fagyok és a termőterület csökkenése miatt a magyar málna termés jelentősen visszaesett hazánkban. Az elmúlt 20 évben a termőföldek hatodára csökkentek. Magyarországon idén kevesebb mint 200 hektáron termesztettek málnát, és ami volt, július közepére el is fogyott.

A málnatermesztés egész Európában rossz évet zár

Egyedül Szerbia és Lengyelország tudta növelni a gyümölcs piaci ellátottságát, Magyarországon és egész Európában jelentős károkat okozott a tavaszi fagy, kiváltképp Spanyolországban, ami egyébként a málna kereskedelem legfőbb importőre.

Export, import változás

míg a málnaimport 3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, az export 9 százalékkal csökkent. A KSH adatai szerint 2000-ben még 1500 hektáron termesztették itthon a gyümölcsöt, ez a szám húsz év alatt ez 253 hektárra, idén pedig 200 hektár alá esett vissza. Csak 2020-ban 56 százalékos visszaesés volt az előző évhez képest.

Átlépte a tűréshatárt a magyar málna ára

Kilónként 3000-4000 forint a málna ára Magyarországon, és már nincs is rá sok esély, hogy csökkenni fog. A termés mennyisége már a hazai igényeket sem elégíti ki.

Az okok egyrészt a klimatikus változásokban keresendők, amelyek megnehezítik a hazánkban termesztett fajták rentábilissé válását, mivel a málna nem érzi jól magát a kánikulai periódusokkal kísért időjárási viszonyok között, inkább a hidegebb éghajlatot kedveli. A másik ok lehet, hogy nehéz manapság nagy számban betakarítási feladatok elvégzésére megfelelő munkaerőt találni.”

– mondta el Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban.