Kezdőlap Uncategorized

„AKTÍVAN – nyári és őszi civil-programok “

Miskolc, 2020. augusztus 11. – Pályázati felhívásokkal, színes programokkal, találkozókkal, zarándoklattal, édesanyákat is segítő jelenléttel és dokumentumfilm forgatással szólítják meg a megye civil szervezetei a miskolciakat és a térségben élőket. A színes nyár végi és őszi rendezvények a közösségépítést szolgálják.

A civil szervezetek is elszeparáltan működtek a veszélyhelyzet idején, nem találkozhattak támogató közösségükkel. Ilyen értelemben az újraindulás hónapja számukra az augusztus.

A munka azonban a járványhelyzetben is zajlott: miközben felkészültek arra, hogy szakmai programjaikat rendezvény formájában mihamarabb a nagyközönség elé tárják, a számukra törvényileg előírt beszámolók és elszámolások elkészítésébe is belefogtak. Ezek beadása ugyanis éppen erre a dolgos és látványos nyár végi, kora őszi időszakra esik. A civil szervezetek nem kapnak mentességeket a jogszabályokban előírt, vagy a pályázatokban vállalt kötelezettségeik teljesítése alól, de segítséget jelenthet, hogy e kötelezettségek teljesítése estében általában kitolódtak a határidők: A 2019. évről szóló számviteli beszámolót idén május 31-e helyett szeptember 30-ig kell elfogadniuk és letétbe helyezniük a szervezeteknek.

A közeljövő várható civil programjai:

Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány, Oláhné Lajtos Julianna koordinátor: Ismét kérhetnek segítséget a miskolci kisgyermekes családok az Alapítvány önkénteseitől – „pótnagymamáitól”. Ősz elején egy programsorozatot is indít a civil szervezet, amelynek célja, hogy a családok megismerjék a segítésre vállalkozó önkénteseket.

Mellrákinfo Egyesület Borsod Megyei Szervezete, Bodnár Erika: Hazánkban évente kb. 7000 nőnél állapítanak meg melldaganatot, és ebből kb. 2000 hölgyet el is veszítünk, pedig a korán felismert melldaganat az egyik legeredményesebben gyógyítható elváltozás. A megelőzés jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a Pink Garsztrokampány elnevezésű programsorozat, amely Miskolcon 2020 októberében valósul meg. A kampányban szerepet vállaló vendéglátó egységek /éttermek, kávézók, cukrászdák/ egy-egy pink színű, vagy pink elemet tartalmazó ételt alkotnak meg, melyek megvásárlásával bárki támogathatja az egyesületet.

Egy Jó Dolog Egyesület, Karsza Péterné Szalánczi Beáta elnökségi tag: Az optimizmus tanulható! Az Egy Jó dolog Egyesület 2020. szeptember-október folyamán 4 alkalmas rendezvénysorozatot szervez “Összhangban összezárva” címmel, melyre 3 generációt: gyermekeket, szülőket és nagyszülőket várnak. A résztvevők az interaktív foglalkozásokon elsajátíthatják azokat a konfliktuskezelési és kommunikációs technikákat, amelyek nagyban hozzájárulnak a mindennapokban felmerülő feszültségek és súrlódások kezeléséhez, valamint komoly, megrázó, nehézséget okozó események – akár egy karanténhelyzet – feldolgozásához.

Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, Dériné Érsek Ágnes elnök: A tállyai központú Egyesület kezdeményezésével az 1000 éves úrihímzés Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékre vételének folyamata indult meg 2020. június végén. Ennek feltétele egy 10 perces film elkészítése, amely felvétele az évenként megrendezésre kerülő Alkotótáborban kezdődött el és szeptember végén folytatódik.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület, Titkos Sándorné elnök: a koronavírus-járvány miatt 2020. szeptember 30-ra hosszabbította az Istvánffy Gyula Helytörténeti Gyűjtőpályázat beadási határidejét. Az 1981 óta élő – diplomamunkák megszületését is segítő – pályázat célja a még fellelhető helytörténeti emlékek, értékek összegyűjtése; amelynek eredményeit az Egyesület minden évben publikálja a Szülőföldünk című periodikában, és a civil szervezet honlapján.

Actio Catholica Alapítvány, Kucsora Tamás kuratórium elnök (névváltoztatás miatt szeptembertől Pro Missa Tridentina Alapítvány): 2020. szeptember 5-én először szervezik meg a „Mindszenty 45” elnevezésű gyalogos zarándoklatot, Bercel és Felsőpetény között. Emellett, az Alapítvány szeptembertől folytatja a missziós hitoktatói munkáját – elsősorban – a hátrányos helyzetű kistelepüléseken.

Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – „Kapuzörgető” projekt, Lichtenstein Raymond, szakmai vezető – Kapuzörgető: 2020. szeptember 5. – délelőtt a Mozdulj Győri kapu! című sportprogramra, délután pedig a II. Kapuzörgető Szomszédünnep és Közbiztonsági Napra hívja a Győri Kapuban élőket az Egyesület. Helyszín a József utcai Ifjúsági Sporttelep. Az Egyesület kifejezetten az ebben a városrészben élők és tevékenykedők igényeire fókuszáló programtervet kíván összeállítani erre a napra, ezért augusztusban a közösségi tervezésbe és a szervezésbe is bevonják a Győri kapu lakosait.

Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, Kalász Ágnes: A Civil Információs Centrum – amely július 1-től Civil Közösségi Szolgáltató Centrum néven, de változatlan tartalommal nyújtja a szolgáltatásait – a karantén ideje alatt is folyamatosan segítette a civil szervezeteket a jogszabályi változások és előírások közötti eligazodásban. A veszélyhelyzet miatt életbe lépett szabályok között olyan elemek is vannak, amelyeket érdemes lesz megtartani és még inkább elterjeszteni. Az elektronikus eszközök használata nem csak egyszerűbbé, hanem demokratikusabbá is teheti a szervezetek működését. Ráadásul a szervezeteknek alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a gazdasági és kormányzati szereplők is egyre inkább az on-line világból származó információk alapján hoznak döntéseket.

Az egyesület több, a civil szervezetek működését segítő programot szervez. Szeptember 8-án a szervezetek gazdálkodásával kapcsolatban tartanak tanácsadói napot, ahol a számviteli beszámoló elkészítéséhez kapnak gyakorlati segítséget.

Szeptember 16-án pedig a Nemzeti Együttműködési Alap várhatóan ősszel megjelenő pályázatairól szerveznek információs rendezvényt.