A Rákóczi Szövetség által meghirdetett, „Gloria Victis” címet viselő középiskolai történelmi vetélkedőn a Herman Ottó Gimnázium csapata végzett a második helyen.

A képzeletbeli dobogó második fokára a miskolci Herman Ottó Gimnázium csapata állhatott fel, őket Hornyák Péter készítette fel. Az első és harmadik helyen a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egy-egy csapata lett, Csősz Róbert vezetésével.

A díjátadót stílusosan, október 23-án, vasárnap tartották meg Budapesten, a Parlamentben.

A verseny idei témája a 800 éves Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt. Idén hatvan iskola száznyolcvan diákja szállt versenybe, még Kárpátaljáról is érkeztek diákok a megmérettetésre – mondta Csáky Csongor, a versenyt szervező Rákóczi Szövetség elnöke. – A verseny első három helyezett csapata, a felkészítő tanárokkal együtt, pár napos római utazásban részesül – tette hozzá.

„Gloria Victis, azaz dicsőség a legyőzötteknek, akik nélkül számunkra nem adatott volna meg, hogy szabadon éljünk” Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Különdíjak

A területfejlesztési miniszter nevében a különdíjat Rácz Zsófia miniszteri biztos adta át. A döntőbe jutott tíz csapat a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkársága részéről kapott különdíjat, de a Múltkor történelmi magazin is kiosztott különdíjakat. A verseny első három helyezettje megkapta a Magyarország Barátai Alapítvány Aranybulláról szóló új kötetét is.