A 16. Esélyegyenlőségi Nap szeptember 17-én, szombaton 14:00 órakor kezdődik a Kazinczy Ferenc Tagiskolában.

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete két év – koronavírus-járvány miatti – kényszerpihenő után ismét megrendezi hagyományosnak számító kulturális és szórakoztató eseményét „Fogadd el, fogadj el!” címmel.

A fogyatékkal élők számára a társadalmi el- és befogadás szempontjából fontos, hogy az ép emberek bele tudják képzelni és helyezni magukat abba az élethelyzetbe, hogy egy-egy sérült csoport, milyen mindennapi gondokkal, problémákkal küzd – írja egy korábbi cikkében a kolorline.hu. – Számukra egy egyszerű tevékenység, mint például egy leesett pénzérme felvétele a földről, vagy egy termék megtalálása az üzletek polcain nagy kihívást jelenthet.

Erről és számos hétköznapi gondról is beszélgetnek az érzékenyítő előadások során, és gyakorlatban is megmutatják azon hátrányok egy részét, amit  kénytelen elszenvedni a mindennapok során.

Az egyesület 1995-ben alakult a város és környéke mozgássérültjeiért. A tizenkét alapító tag mindegyike gyermekkora óta súlyos mozgáskorlátozott. Mostanra több ezer taggal büszkélkedhetnek. Előtérbe helyezik a mozgássérültek társadalmi beilleszkedését, rehabilitációját, mind a gyógyászati, mind a mindennapi élet terén.

Az egyesület fejlődéséhez a vezetőség önzetlen munkájára volt és van szükség. Jelenleg öt vezetőségi tag irányítja az egyesület munkáját, ezen felül pedig nagyjából húsz önkéntes, aktivista dolgozik társadalmi munkában.

Két helyi csoportjuk van: Edelény és Ormosbánya vonzáskörzete. Kazincbarcika önkormányzata rendelkezésükre bocsátott egy irodát, amelyhez a berendezést az egyesület tagjai, vállalatok, és pályázatból nyert pénzek biztosították. Az elmúlt tíz évben minden lehetőséget igénybe vettünk, hogy segítsék az egyesület tagjainak életét, ráadásul igyekeznek együttdolgozni a működési területükhöz tartozó 76 település önkormányzatával.