Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

A bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a kázsmárki gázoló ügyében

Megszületett a jogerős ítélet a Miskolci Törvényszéken.

Egy ittas sofőr 2021. április 30-án a kora esti órákban érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett Kázsmárkon. Az autóban három ismerőse is vele utazott. A férfi lakott területen 120-128 km/h sebességgel, és egy kanyarban elvesztette az uralmát a jármű irányítása fölött. Az autó megcsúszott és az úttest jobb oldalára sodródott, majd az ott parkoló gépkocsi mellett álló sértett nőnek csapódott. Az autó végül az úttest melletti füves területen állt meg.

A baleset során elsodort nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az autó utasai közül az egyik férfi a kórházba szállítását követően hunyt el, egy másik utasnak a karja roncsolódott, a harmadik férfi könnyebb sérüléseket, míg a vádlott bordatörést és szegycsonttörést szenvedett.

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint az elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 6 év 6 hónap szabadságvesztésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra, illetve 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés-kiszabás során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott ugyanilyen cselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el a bűncselekményt, illetve azt is, hogy a KRESZ-t többszörösen megszegte és a megengedett sebességet jelentősen túllépte. Enyhítő körülményként esett latba beismerő vallomása és megbánó magatartása.

Az ügyészség által súlyosítás, továbbá a vádlotti és védői, enyhítés iránt bejelentett fellebbezések folytán eljáró másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.