Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kissé unortodox formája ez egy kérésnek, ám valahol érthető, hiszen az ország újságírói rendre hívogatják és SMS-ekkel bombázzák a miniszterelnököt.
A pápua új-guineai miniszterelnök hivatala egész oldalas hirdetést adott fel az ország két nagyobb napilapjában, melyben arra szólítja fel az újságírókat, hogy a jövőben tartózkodjanak a közvetlen megkeresésektől. A felhívást azt követően tették közzé, hogy az újságírók rendszeresen hívogatták és SMS-ekkel bombázták a miniszterelnököt.

A Post Courier és a National című lapokban pénteken megjelent nyilvános közleményben azt írják:
“Ez a körlevél tájékoztatja a médiaközösség minden tagját, mind a nemzeti, mind a nemzetközi sajtó képviselőit, hogy a miniszterelnök, James Marape e hirdetmény közzétételétől számítva nem fogad közvetlen sajtómegkereséseket.”
Közleményben azt írják, hogy minden kérdést, megkeresést és interjúkérést írásban kell benyújtani a hirdetésben szereplő e-mail címekre, valamint a megadott telefonszámokon lehet majd érdeklődni.
A legtöbb országban egyébként is az a bevett szokás, hogy az újságírók nem közvetlenül a politikusokat, hanem az illetékes hivatalt keresik meg kérdéseikkel, interjúkéréseikkel.
Kissé meglepő visszhangja volt a hirdetésnek a helyi sajtó körében, ugyanis egyesek szerint ez a “sajtószabadság elleni támadás volt”, míg mások szerint ez egy teljesen bevett gyakorlat, mely más országokban már nagyon régóta működik, mondván, “attól, hogy újságíró vagy, ez nem jogosít fel arra, hogy egyenesen a miniszterelnökhöz menj a kérdéseiddel, és úgy írj neki SMS-t, mintha a haverja lennél.”