A toruńi Nikolausz Kopernikusz Egyetem csapata egy olyan sírra bukkant, amely a 17-18. századra tehető – számol be a Heritage Daily. A sírban egy női holttest feküdt, amelynek nyakára egy sarlót helyeztek. A szakértők szerint a korabeliek így akarták megakadályozni, hogy az érintett vámpírrá változzon és vérszívóként térjen vissza a felszínre.

Az akkori emberek úgy hitték, hogy a vámpírok gonosz lelkek által megszállt holtestek, vámpírtámadás áldozatai, feltámadt öngyilkosok, boszorkányok vagy egyéb rossz teremtmények. A 18. században annyira rettegtek a jelenségtől, hogy sok esetben kiásták a sírokat, hogy valamilyen módon megakadályozzák a vámpírok feltámadását.

A közelmúltban feltárt nyughely az észak-lengyelországi Bydgoszcz-nál fekszik. Az elhunytnak kiálló elülső fogai voltak, ez gyanús kelthetett az emberekben és vámpírnak vagy boszorkánynak tarthatták a nőt. Halála után nyaka köré egy sarlót, bal lábára és egyik lábujjára pedig egy lakatot tettek.

Dariusz Poliński, a csapat tagja szerint az elképzelés az volt, hogy a sarló levágja az elhunyt fejét, ha megpróbál kimászni a sírból. Bár vámpírnak vélhették az elhunytat, tisztességgel temették el.

 

Kép: heritagedalily.com