Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A Halloween tökök utóélete

A Halloween ünnepe eléggé vitatott téma hazánkban, sokan találják felháborítónak, hogy Magyarországon is egyre többen öltöznek be, dekorálják a házukat, gyűjtenek cukorkát és faragnak töklámpásokat. Most azonban nem a Mindenszentek kontra Halloween vitát boncolgatjuk, hanem a dísztökök utóéletét.

Megvan az a kép, amikor rálel az ember a tökéletes nagyságú, formás dísztökre, majd otthon kifaragja? Jó program gyermeknek, felnőttnek egyaránt, a lehetőségeknek csak a képzelet és a kés élessége szabhat határt.

No de mi legyen a remekművel október 31. után? 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park még tavaly osztotta meg álláspontját a halloween tökök hovatartozásáról. Leszögezték; nem való a természetbe, ne vigyük ki az erdős területekre a vadaknak táplálékul. A vadak egy része elfogyasztja a takarmánytököket, de a faragott tökben lehet gyertyaviasz, fém vagy műanyag darabkák a mécsestartóból, ami az állatok számára végzetes lehet. Emellett pedig nem épp esztétikus a rothadó tökök látványa az erdei sétánk során.

A Nemzeti Park azt javasolja, aki teheti komposztálja, vagy a zöldhulladék közé dobja a dísztököket, nem elfelejtve, hogy az esetleges gyertyamaradékokat, külön kell kezelni, azoknak a kommunális hulladékgyűjtőben a helyük.