Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A jövő bizniszét keresed? Mutatunk egy megoldást!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az alternatív energiaforrások térhódításával megnőtt az érdeklődés a villamosipari szakmák iránt, amit az is jelez, hogy egyre többen jelentkeznek ilyen irányú felnőttképzésekre. Nem véletlen, hiszen az ágazat stabil és kiszámítható munkahelyeket ígér.

Egymást érték a válságok az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány után az ukrajnai háború hatásaival, illetve a rezsiköltségek elszabadulásával kellett szembenéznünk. Talán soha nem volt számunkra ilyen fontos a biztonság, a kiszámíthatóság, ami sokak számára egyet jelent egy stabil munkahely, munkakör megszerzésével, megtartásával. Amikor egy esetleges létszámleépítés kerül szóba, vagy valaki munkahelyváltás előtt áll, nem mindegy, milyen végzettséggel, tudással rendelkezik, milyen ismeretekkel van felvértezve, és milyen gyorsan tud alkalmazkodni az új kihíváshoz.

A villamosipar lehet az új aduász

Ez ugyanis olyan ágazat, amely tartós foglalkoztatást biztosít, így az utóbbi időben felértékelődött az ezen a területen megszerezhető tudás, és egyre népszerűbbek az ezt biztosító képzések is. A felnőttképzés, ezen belül a villamosipari területen is piacvezető DEKRA Akademie értékesítési igazgatója szerint ma már jóval komplexebb ismeretekre van szükségük a szakembereknek egy „sima” villanyszerelői képesítésnél. Tornyi Lajos hozzátette: nem véletlenül lettek egyre közkedveltebbek azok a tanfolyamok, amelyek speciális, villamosipari előképzettségre épülő szakképesítéseket adnak, lehetővé téve, hogy akár kis-, akár középfeszültségű szerelőként, villamos alállomás-kezelőként, felülvizsgálóként vagy megújuló és egyéb energiaforrású kis-erőmű létesítőjeként helyezkedjen el a sikeres vizsgázó. A munkáltatók részéről pedig erősödött az igény a feszültség alatti munkavégzést lehetővé tevő szaktudásra, hiszen egy-egy üzem működésének folytonossága érdekében fontos, hogy a hálózat kikapcsolása nélkül is végezhessenek karbantartási, javítási feladatokat az adott területen. Emellett arra is gondolni kell, hogy a hazánkban található villamosenergia-elosztó hálózat állandó karbantartása is felkészült, korszerű tudással rendelkező szakembereket kíván – írják sajtóközleményükben. 

Megnőhet az érdeklődés a villamosági képzések iránt

A tendenciát a számok is igazolják: a DEKRA Akademie-nél FAM képzéseken tavaly csaknem 400-an végeztek, ami az összes villamosipari tanfolyami résztvevő közel fele. A vállalat 2023-ban további növekedésre számít, így a tavalyi 64 különböző képzésen végzett 899 résztvevő után idén immár 70 csoport indításával, és minimum 1000 fő jelentkezésével számol.  Az érdeklődők jó része a 25-55 éves korosztályból került ki, a hiányszakmák esetében ezen belül is a 30-as és 40-es korosztály tagjai a legaktívabbak. Nagyjából hasonló arányban jelentkeznek a képzéseikre a nyugat-, a közép-, és a kelet-magyarországi régióból, noha árnyalatnyival ez utóbbi vezeti a statisztikát, részletezik közleményükben.

Megújuló energia és e-autók

A villamosenergia-ipar egyre inkább olyan megoldásokat és szakértelmet igényel, amelyek fenntartható módon járulnak hozzá a növekvő energiaszükséglet kielégítéséhez. A bővülő villamosenergia-felhasználás pedig több, felkészült munkaerőt kíván – érdemes akár csak az e-mobilitásra gondolni. A szakértő az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák esetében úgy véli, hogy a közeljövőben tovább emelkedik a telepítésére, karbantartására vonatkozó igény, növekszik a villanyautózáshoz kötődő feladatok köre is, így a felnőttképzési piac várhatóan ebbe az irányba bővül majd tovább.

A villamosipar több szektorában ma már munkaerőhiány tapasztalható, így e speciális tudás biztos elhelyezkedést jelent a résztvevőknek. Ezen a területen a munkaadók is igyekeznek megfelelő szakmai fejlődést biztosítani az alkalmazottaknak, hiszen a technológia fejlődésével elengedhetetlen, hogy az új ismereteket minél gyorsabban elsajátítsák.

Forrás/Fotó: KRQ