Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis ezt mutatják a felmérési adatok. Tartós változást hozhat a nyaralási szokásokban az Európa déli részén egyre hosszabb ideig tomboló extrém hőség. Ágazati szakértők szerint egyre többen választhatják a hűvösebb éghajlatú helyeket, vagy nyár helyett tavaszra és őszre koncentrálva indulnak útra.

 A nemzeti turisztikai szervezeteket tömörítő Európai Utazási Bizottság adatai szerint a tavalyi évhez képest 10 százalékkal visszaesett azoknak a száma, akik június és november között terveztek a Földközi-tenger térségében pihenni.

Az olyan kellemesebb éghajlatú helyek, mint a Cseh Köztársaság, Írország és Bulgária az érdeklődők számának meredek emelkedéséről számoltak be. 

 

Az utazók 7,6 százaléka már most is az extrém időjárást tartja az egyik legfőbb aggodalomnak nyaralásának időzítése szempontjából. A britek közül kevesebben választottak az idén otthoni célpontot a nyaralásra, és többen foglalták le a szállást a Földközi-tenger térségében.

Sorra dőlnek meg a hőségrekordok az Egyesült Államokban, Kínában óvóhelyeket nyitottak meg az extrém meleg miatt.

Vonzóbb lehet az ősz

A legfrissebb kutatásaink eredménye szerint csökken azoknak a száma, akik a csúcsidőszaknak számító augusztusban terveznek utazni, és nő azoké, akik az utazásukat őszre halasztják.

 Görögországba az év első hónapjában a tavalyinál 87,5 százalékkal több külföldi turista érkezett, de a nyár a főszezon, amikor a vendégek elárasztják és túlterhelik az olyan kedvelt helyeket, mint például Mikonosz szigete.  Athén reményei szerint enyhíthet ezen a nyomáson, és ellensúlyozza a nyári visszaesést is, ha több vendég választja az országot az év fennmaradó részében.