Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mezőgazdaság és a vadvilág találkozása folyamatos határsértésekkel jár. Az élővilág szabad területe a megművelt és az ember által birtokba vett földek növekedésével együtt csökken. A szántóföldeken dolgozó gépek különösen balesetveszélyesek az állatok számára, ezért is fantasztikus olvasni Fatér Imre beszámolóját, amelyet a Magyar Madártani Egyesület tett közzé. 

Mint a szövegből kiderül, a Bihari-síkon (ez a a Berettyó és a Sebes-Körös folyása közötti hordalékkúp) termesztett árpa között négy hamvas rétihéja fészek rejlik, összesen húsz madárfiókával. A fészkek körül felhúzott védőzónákban figyelik a madárcsaládokat, hogy ne essen bántódásuk. Nem csak a gépek elől óvják a fészkeket, hanem külön körbekerítették mindegyiket a ragadozó állatok elől.

A Madártani Egyesületen kívül a Hortobágyi Nemzeti Park Őrszolgálat és nem utolsósorban a Bihari-síkon dolgozó kombájnosok járultak hozzá a példás madárvédelemhez.

Az eredeti bejegyzés itt olvasható:
“Olvassátok ezt a példaértékű összefogást! Köszönjük Fatér Imrének a beszámolót!

Megérett az őszi árpa! Ma megkezdődött a négy hamvas rétihéja fészket rejtő őszi árpa betakarítása a Bihari-síkon. Szerencsére a Hortobágyi Nemzeti Park Őrszolgálat, és egyesületünk összefogása megmentheti a négy fészekben lapuló húsz fiókát a biztos pusztulástól! Ehhez persze kellett a gazdálkodói oldal, és a kombájnosok példamutató magatartása, segítő készsége is. A fészkek helyének kifigyelése után a 10×10 méteres védőzónákat karókkal jelöltük meg. A fészkek körbekerítése is megtörtént szőrmés predátorok ellen. Korábbi tapasztalatok bizonyítják mindkettő hasznosságát és szükségességét ilyen körülmények között. Természetesen figyelemmel kísérjük a hamvas rétihéja fiókák fejlődését. Bízunk benne, hogy felnövekedve ki tudnak repülni, és szárnyalni fognak a portalan országutakon egészen afrikai telelő területükig és majd vissza.”

 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület Facebook