Lengyelország ezt a filmet nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében február 25-én 16:30-tól a Nem hagytak nyomokat című film vetítésére kerül sor, amellyel a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára emlékezünk.

Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmje bár közel negyven évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Nem hagytak nyomokat

feliratos lengyel-cseh-francia film, 160 perc, 2021 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Jan P. Matuszynski

Forgatókönyvíró: Kaja Krawczyk

Szereplők: Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska