Kezdőlap KIEMELT

A közönségtől várja a segítséget a Miskolci Nemzeti Színház

Rendkívül nehéz helyzetbe került a miskolci színház az elszabadult távhő és energia árak miatt.

November elsejétől a Kamara és a Játékszín zárva lesz, minden előadást a Nagyszínházban és a Csarnokban tartanak meg – jelentették be az intézmény rendkívüli sajtótájékoztatóján október 21-én. Béres Attila,  a színház igazgatója elmondta, hogy jelenleg nincs fűtés a színházban és valószínűleg október végéig nem fognak távfűtést használni, novembertől pedig a kormány által előírt tizennyolc fokot fogják az intézményben tartani.

Az épületfenntartás megnövekedett költségei miatt fájó szívvel, de egyelőre nem tartják meg A dada, Amphitryon, I. Erzsébet, Vízkereszt vagy bánom is én, Hoffmann meséi, Jobb későn, mint soha/Vörös napló táncelőadás bemutatóit.

Jövőre jubilál a miskolci színház, a mai Magyarország legrégebbi színháza. Béres Attila színházigazgató számára elképzelhetetlen az, hogy a 200. évfordulóját bezárva kezdje az ország első kőszínháza. Kiemelte, ha az első bezár, annak súlya lesz az egész magyar kultúrára nézve.

Kétszáz évvel ezelőtt 1823-ban elsőként Magyarországon, a miskolci polgárok saját akaratukból, forintot forint mellé téve építették fel az ország első kőszínházát, amelyre az egész magyar nemzet büszke volt, de ott és akkor a miskolciak önmagukra lehettek a legbüszkébbek. Széchenyi István, a legnagyobb magyar, akkor így írt rólunk: „…ámbár nagyon szomorú, hogy olly nagy Hazánkba csak Miskolcon áll egy olly intézet, amely a nagy célnak megfelelend… mégis örül a szívem, hogy valahol már a kezdet megvolt.” A kezdet Miskolc volt. Az első Miskolc volt. A legbüszkébb város Miskolc volt. És mindez azért, mert kétszáz éve elődeink önzetlen adományaiból megépült városunk büszkesége a Miskolci Nemzeti Színház.

Nyitva maradni és játszani, mert tartozunk ezzel elődeinknek, akik felépítették ezt a színházat és akik kétszáz éve a legbüszkébb várossá tették Miskolcot – olvasható a színház közleményében.

Az igazgató a rendkívüli sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy adománygyűjtésbe kezdenek. Ahogy 200 évvel ezelőtt is, úgy most is azt várják a miskolci közönségtől, hogy forintot forint mellé téve segítsenek, hogy a bicentenáriumi évben is megtarthassanak minden előadást.

Két módon segíthetik a színházat:

1. közvetlenül a „Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítványon keresztül Minden (nem anonim) adományozónak egy névre szóló réztáblát teszünk ki a színház épületében.

A felajánlásokat az alábbi számlára várja a Miskolci Nemzeti Színház:

„Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítvány

Bankszámlaszám: OTP Bank 11734004-20349802-00000000

Kérik, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy milyen névre állítsák ki köszönetképp a réztáblát.

2. a Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Nemzeti Színház által a Jóügyekért portálon indított kampányon és a kampány követein keresztül. Az összeg itt szintén a „Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítvány számlájára kerül. Bárki lehet követ: az oldalra való regisztráció után kattintsanak a „Szervezz gyűjtést” gombra, amelyen keresztül ismerősei, barátai körében gyűjthet adományt a színház részére.