Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csuda egy nép ez a finn! Náluk olyan is lehetséges, hogy annyi közlekedési bírságot kapsz, amennyi kereseted van! Szóval ha gazdag vagy, akkor nagyon rosszul jársz!

Így történhetett meg az, hogy egy finn multimilliomos üzletembert a világ egyik legmagasabb bírságával, 121 ezer euróval (44,6 millió forint) sújtottak, amiért 30 km/órával túllépte a megengedett sebességhatárt Finnországban – ahol a bírságokat a szabálysértő jövedelmével arányosan számítják ki.

A 76 éves Anders Wiklöf a Nya Ålandnak, az Åland-szigetek, a Balti-tengerben fekvő autonóm finn régió fő napilapjának nyilatkozva úgy fogalmazott:

„Nagyon sajnálom a dolgot. Éppen csak elkezdtem lassítani, de azt hiszem, ez nem történt elég gyorsan. Ez már csak így megy.”

Wiklöf, aki egy évi 350 millió eurós bevétellel rendelkező holdingvállalat elnöke és alapítója, azt mondta, hogy a sebességkorlátozás „hirtelen” változott 70 km/óráról 50-re, amikor 82 km/órával közlekedve villogtak neki.

Az egész skandináv régióban, így Finnországban is bevett gyakorlat, hogy a szabálysértés súlyosságától és az elkövető jövedelmétől függ a bírság, amit a rendőrök azonnal ellenőrizhetnek, ha okostelefonjukon keresztül csatlakoznak egy központi adófizetői adatbázishoz.
A finn rendszerben a „napi bírságot” a szabálysértő napi rendelkezésre álló jövedelme alapján számítják ki, ami általában a napi nettó jövedelem fele. Minél többször lépi túl egy járművezető a határértéket, annál több napi bírságot kap. Wiklöf esetében azonban egy súlyosbító tényező is szerepet játszott, nevezetesen, hogy korábban már kétszer megbüntették gyorshajtásért, sőt: a vezetői engedélyét is felfüggesztették 10 napra.