Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ritka és értékes darab ürülék került elő 1972-ben Angliában, azóta sem találtak hasonlót.

Ha egy emberi ürüléket múzeumban állítanak ki, annak különlegesnek kell lennie, és ez az 1972-ben előkerült darab kétségkívül az. 

A Lloyd’s Bank építése előtt régészeti feltárást végeztek a területen, amely során több értékes lelet is előkerült a kilencedik századból. A korból, amikor a területen még vikingek éltek, és az életmódjukról mindennél többet elárult a valaha felfedezett legnagyobb emberi ürüléktömb.

A húsz centiméter hosszú, és öt centiméter széles lelethez hasonlót általában csak nagyon száraz, vagy fagyos környezetben találtak, így rendkívül értékes információkkal szolgált a korabeli emberek táplálkozási szokásairól, és egészségi állapotukról.

“Az ürülék gazdája nem evett túl sok zöldséget” – írta a Guardian -, “ehelyett nagy mennyiségű húson és magvakon, például korpán élt, annak ellenére, hogy gyümölcs-, dió- és más zöldségtartalmú székletet, például póréhagyma maradványait találták meg ugyanazon a lelőhelyen.

2016-ban az elemzések során arra jutottak, hogy több száz parazita petéje (ostorféreg) található benne, ami arra utal, hogy a tulajdonosa tele volt bélparazita férgekkel. Ezek a nem kívánt betolakodók súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, gyomorfájást, hasmenést és bélgyulladást. 

A muzeális széklet értéke állítólag mintegy 39000 dollár,  legalábbis ennyire van biztosítva, mivel nem valószínű, hogy bármikor értékesítés okán piacra kerülne.