Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazai egyetemek közül egyedül a miskolci nyert körforgásos gazdaság témájában kiírt Európai Uniós pályázaton.

Két elismert, a nemzetközi rangsorokban előkelő helyeken álló egyetemmel dolgozhat együtt az intézmény 2025-ig.

Prof. Antti Hakkinen, a Lappenrata-Lahti Műszaki Egyetem professzora azt hangsúlyozta az együttműködés kapcsán, hogy a kapcsolatépítésre és a tudáscserére épül a 2022 és 2025 között zajló Európai Uniós projekt.

– A körforgásos gazdaság a kulcsa mindannak, amit tenni próbálunk – emelte ki Prof. Antti Hakkinen. – Azon dolgozunk, hogy mindent fenntarthatóvá tegyünk, ez magában foglalja a fenntarthatóságot az egyetemeken, de az ipar számos különböző területén is, legyen szó akár az ásványi anyagokkal foglalkozó iparágról, akár az élelmiszeriparról.

A Lappenrata-Lahti Műszaki Egyetemen sok fejlesztést hajtottak végre annak érdekében, hogy mindent újrahasznosítanak, és újra felhasználják mindazt, amit csak lehet.

– Finnországban a fenntarthatóság valóban érték a vállalatoknak és ipari szereplőknek – mondta. – A vásárlók is hajlandóak egy kicsit többet fizetni a termékekért, ha tudják, hogy azokat fenntartható módon állították elő, ezért a különböző iparágak és döntéshozók nagy felelősséget vállalnak ezekkel a témákkal kapcsolatban. Finnországban talán egy kicsit előrébb vagyunk néhány területen, de természetesen még mindig sok mindent tudunk javítani.

/Nyitókép: Ellen Macarthur Foundation/Magyar verzió: Nagy Richárd, Forrás: Körforgásos gazdaság Facebook-oldala/