Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfi és társai halálos vírus befecskendezésével fenyegették áldozataikat.

A fejvadászok egy Budapesti strandon ütöttek rajta és fogták el  Stefan Alexandru B.-t, aki ellen a New Haven-i bíróság 2012-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

A férfi még 2007-ben rabolt el társaival egy nőt élettársával együtt az Egyesült Államokban. Megkötözték, majd késsel és pisztollyal sakkban tartották őket, miközben beinjekcióztak nekik egy olyan szert, amelyről azt állították, hogy halálos vírus. Az ellenanyag átadását nagy összeghez kötötték.

Mindez meghiúsult, mert a sértettek számlavezető bankfiókjai –korábbi hasonló esetekből tanulva – az átutalások teljesítését megtagadták. Ekkor az elkövetők pánikba estek, altatót itattak a sértettekkel, és autóval menekültek el a tett színhelyéről.  

Az FBI beazonosította az elkövetőket és kérésükre a New Haven-i bíróság 2012-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a bűnbanda valamennyi tagja ellen zsarolás és gépjárműlopás miatt. Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözők egyikeként kereste. A szövetségi nyomozók 10 ezer dolláros pénzjutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. A kettős, magyar-román állampolgárságú férfit azonban 2007 óta hiába keresték a hatóságok.

A fordulat a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozóinak köszönhetően történt, akik azt az információt kapták, hogy a szökevény minden valószínűség szerint Magyarországon tartózkodik. A borsodi rendőrök a férfi elfogására a keresett férfi erőszakos voltára, valamint az ügy nemzetközi jellegére való tekintettel, felkérték a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályát, hogy segítsenek a célszemélyt lokalizálni, majd elfogni.

A rajtaütésre 2022. augusztus 16-án került sor. A körözött férfi épp egy budapesti strandról jött ki, amikor a KR NNI fejvadászai a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztály I. IV. Bevetési Osztály munkatársaival közösen elfogták, majd a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányságára előállították. Stefan Alexandru B.-t őrizetbe vették, kiadatásáról a bíróság később dönt.

Az NNI közleménye szerint a most elfogott Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözőként kereste.

/Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)/

/Fotó: police.hu/