A vállalat más márkákat is a digitális akadálymentesítésre buzdít!
A Yettel egy csak alt. text-ben megjelenő verseskötettel hívja fel a figyelmet arra, hogy a fotós tartalmak a Facebookon és az Instagramon is láthatatlanok, ha a márkák nem akadálymentesítik őket. Ez a kampány október 13-án, a látás világnapján debütált a telekommunikációs márka közösségimédiás csatornán, majd október 25-től addig csak látássérülteknek dedikált ötletet mindenki számára láthatóvá tettek.

A Yettel és az Artifical Group kampány közösen reagált arra a helyzetre, hogy a Facebook és az Instagram algoritmusai úgy épülnek fel, hogy a vizuális tartalmakat támogatják. A márkák is arra optimalizálják a tartalmakat, hogy minél látványosabbak legyenek a képek, és minél kevesebb legyen a szöveg. Pedig a látássérültek a közösségi oldalakon csak az alt. text, vagyis alternatív szöveg alapján tudnak információt gyűjteni a közzétett képekről, tehát minél részletesebb a leírás, annál jobban el tudja képzelni, hogy mi lehet a képeken. Sok márka azonban csak részben, vagy egyáltalán nem tölti ki ezt a mezőt, így a tartalmak láthatatlanok maradnak. 
 
A Yettel szerint ezt a szituációt így kell elképzelnünk: egy márka kirak egy gyönyörű fotót, a képernyőolvasó felolvassa az alt textet és ezt halljuk: (hiányzó szöveg).
Ezért ebben a kampányban kilenc elismert és feltörekvő írót / költőt / slammert kértek fel arra, hogy a versek visszajöjjenek a képekről. A közreműködő szerzők: Bárány Bence, Boebeck, Borsos Bence, Kemény Gabriella, Kemény Zsófi, Lackfi János, Simon Márton, Baranyai Barna és Nagy Dániel. 
 
A galéria poszt látszólag egy fotósorozat, amivel a legérdekesebb Yettel lime felületeket keresték meg a városban, és ezek mögött elevenedtek meg a versek, amelyek a legérzékletesebben mesélték el a fotók szépségét, történetét.
A Yettel az akcióval egy fontos és hosszútávú vállalást is tett a digitális akadálymentesítés terén: ezentúl nagy körültekintéssel, az akadálymentesítési szempontoknak megfelelően fogja kitölteni a Facebook és Instagram fotók alt. szöveg mezőit, hogy a gyengénlátók se maradjanak le a tartalmakról. Továbbá szeretnék erre buzdítani a többi márkát is, hogy vizsgálják meg, hogyan történik ez náluk, és segítsék, hogy a gyengénlátók is a közösségek aktív részeseivé válhassanak.

A kampányon dolgozó Artificial Group tartalmai is ugyanebben a szellemben fognak ezentúl készülni.
A versek már a látók számára is olvashatóak a Yettel Facebook-oldalán .