Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

A Nemzeti Választási Iroda közzétette a lakosságszámadatokat

A közzétett adatok alapján a választási irodák vezetői elvégzik a körzetesítéssel összefüggő feladatokat.

Miskolcon és Kazincbarcikán is  marad a települési egyéni listás választás, de – a választópolgárok számának csökkenése miatt – csökken a települési egyéni választókerületek száma.

A Belügyminisztérium a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint átadta az NVI-nek a szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszámadatokat, amelyeket a választási iroda továbbított a helyi, illetve területi választási irodák vezetőinek – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A választási irodák vezetői elkezdték a körzetesítéssel összefüggő feladatok elvégzését, az NVI pedig saját weboldalán is közzétette a helyi választási irodáknak átadott, a lakosságszámot települési bontásban tartalmazó adatállományt.

Az NVI közleményében azt is kiemelte, hogy a választási irodák vezetői a most közzétett adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásához kapcsolódóan október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.

A helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik, vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma, vagy valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjai számának eltérése a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától meghaladja a 20 százalékot.

 Az NVI közölte azt is, mely településeken változik a mandátumszám, illetve a választástípus:

E szerint Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad a települési egyéni listás választás, de – a választópolgárok számának csökkenése miatt – csökken a települési egyéni választókerületek száma.