Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

A szúnyogok imádják a változékony időjárást

Amikor nem csak napi szinten, hanem napszakonként is váltakozik az időjárás, akkor érzik csak igazán jól magukat a csípőszúnyogok.

A biológiai védekezést már májusban megkezdték a városgazda munkatársai.  A biológiai védekezés során a rovar fejlődési folyamatába történik beavatkozás, vagyis ilyenkor a szúnyoglárvát irtják. Ezt a védekezést az időjárás nem befolyásolja, mert a felhasznált készítmény a szúnyogtenyésző helyeken lévő vízbe kerül kijuttatásra, amelyet megelőző, vagyis preventív védekezésnek nevezünk. A biológiai védekezés a vízi élővilágban csak a szúnyoglárvát pusztítja el, más környezeti tényezőre ártalmatlan.

Egy szúnyog átlagosan 300- 350 db petét rak le a szúnyogtenyésző helyeken vagy a vízgyűjtő eszközökben. A szúnyogok, amikor már kifejlődtek, rovar, imágó, csípőszúnyog életfolyamatban tevékenykednek. Ilyenkor már kizárólag kémiai védekezéssel, permetezéssel lehet számukat csökkenteni, amit szúnyoggyérítésnek neveznek. A munkavégzés folyamata kiemelt odafigyelést igényel, mert a felhasznált készítmény más rovarokra, így a kiemelten védett méhekre is nagy veszélyt jelent. A védekezés ezen formájában a helyi önkormányzat illetékes osztályán keresztül történik meg a lakosság és a méhészek kiértesítése. A kémiai védekezésre vonatkozó központi szabályozások tudják biztosítani, hogy a munkaterületeken ne keletkezzenek károk.

A permetezés történhet légi és földi úton.  Az idei évben légi védekezést csak a Katasztrófavédelem végezhet, földi munkavégzéseket az engedéllyel rendelkező, előírásokat szigorúan betartó szakvállalatok végezhetnek.

A szúnyogirtás akkor lesz hatékony és eredményes, ha a kémiai csípőszúnyog irtás mellett a biológiai szúnyoglárva irtás is elvégzésre kerül. Miskolcon május első hetétől fogott hozzá a Városgazda a biológiai védekezéshez, amelyet már ötödik alkalommal végzett el – derül ki az önkormányzat közleményéből.

Az irtószeres permetezések időpontja a katasztrófavédelem honlapján található.