Neked is feltűnt már a Google Maps-en kalandozva, hogy az utcákon időről időre bizonyos házakat csak elhomályosítva látsz? Ezt te is megteheted a saját ingatlanoddal, és nem is nagy ördöngősség.

A Google Maps napi gyakorlatához tartozik az utcákon lévő arcok és rendszámtáblák kitakarása, de ugyanez egyáltalán nem vonatkozik a családi házakra és egyéb ingatlanokra, melyek többségét egész alaposan megcsodálhatjuk kívülről a Google-nek köszönhetően. Azért a Google Mapsen kalandozva egyre több kihomályosított házat vehetünk észre. Ilyenkor a cég nem magától gondolta, hogy itt-ott diszkrétnek kellene lennie, hanem az ingatlanok tulajdonosai igényelték a vállalattól ezt a szolgáltatást.

Ha vadidegeneknek megengedjük, hogy nézegessék a Google Mapsen a házunkat, akár problémákhoz is vezethet. Betekinthetnek az ablakokon, láthatjuk, hová helyezik a futárok a csomagokat, hol vannak a ki- és bejáratok, sőt még az ingatlant őrző kamerák elhelyezkedését is tanulmányozni tudják anélkül, hogy akár egyszer is betennék lábukat az utcába. Ez felvethet biztonsági aggodalmakat, és szerencsére nem túl bonyolult, ha közbe szeretnénk lépni. Nincs más dolgunk, csak belépni a Google Mapsbe a számítógépünkön (sem Androidon, sem iOS-ben ez a szolgáltatás nem működik) és beírni a keresőbe a lakcímünket. Ha megvan, nyomjunk rá a „Report a problem” lehetőségre a jobb oldalon, ahol aztán pontosan körbe kell határolnunk a képen az otthonunkat. Ezután megkérdezik majd tőlünk, hogy miért jelentjük ezt a képet. Válasszuk ki a Request blurring (Elhomályosítás kérése) funkciót, jelöljük be, hogy ez az otthonunk (My Home), és mondjuk azt, hogy biztonsági okokból kérjük a homályosítást. Ezután a rendszer még kérni fogja tőlünk az e-mail címünket. Miután ez megtörtént, elküldhető a kérés. Fontos tudni, hogy az elhomályosítás végleges, szóval kizárólag akkor kérjük, ha biztosan nem fogjuk meggondolni magunkat a jövőben.