Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A WWF Magyarország által kifejlesztett ÉnErdőm mobilalkalmazással bárki létrehozhatja saját virtuális erdejét, és kipróbálhatja az erdő ellenálló képességét segítő erdészeti megoldásokat, valamint megismerkedhet a klímaváltozás által érintett állatfajokkal is – tájékoztatta a WWF Magyarország szerdán az MTI-t.

Facsemetéket is ültethetnek

A mobilalkalmazás, amit a Madarak és fák napja alkalmából mutatott be a szervezet, megmutatja, hogyan lesz egy homogén, fajokban szegény és a klímaváltozásnak kitett gazdasági erdőből változatos, fajgazdag és ellenálló, természetes erdő. A kiterjesztett valóságra épülő technológiai megoldás segítségével a felhasználók erdőszegélyt hozhatnak létre és facsemetéket ültethetnek, vizesélőhelyet alakíthatnak ki, madárodúkat telepíthetnek, és nyomon követhetik, ahogy erdejük egyre változatosabb és természetesebb lesz.

Nemcsak maga az erdő, de a benne élő állatok és növények is megérzik a klímaváltozást: vannak, akiknek kedvez és vannak, akik számára akár végzetes is lehet" – írták. A játék második részében ilyen fajokkal ismerkedhetnek meg a felhasználók, és megtippelhetik, hogy melyik faj nyertese, illetve vesztese a klímaváltozásnak.

A mobilalkalmazást az Európai Unió LIFE programjának támogatásával megvalósuló CLIMAFORCEELIFE projektben készítette el a WWF Magyarország. A 2020 és 2027 között futó projektben a klímaváltozás szempontjából vizsgálják meg a Közép- és Kelet-Európában alkalmazott erdészeti módszereket, és olyan erdészeti eljárásokat javasolnak, amelyek segítik a klímaváltozáshoz való sikeresebb alkalmazkodást.