A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken.

Ezek jellemzően a plázák, és a nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerek, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőrzi. Éppen ezért ezeken a helyeken szakképzett árusoktól lehet tűzvédelmi szempontból is megfelelő tűzijátékokat kapni.

A rendőrség nem csupán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat azok számára, akik szilveszterkor tűzijátékozni szeretnének, de egy videót is készített arról, hogy milyen sérüléseket okozhatnak ezek a pirotechnikai eszközök.

Petárdát birtokolni és felhasználni továbbra is TILOS! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Mindezek ellenére sajnos Magyarországon még minden évben történnek kisebb-nagyobb petárda-balesetek. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat, pedig a végtag roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik.

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.

A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók?

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Honnan lehet tudni, hogy a megvenni kívánt termék legális?

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni?

Tartsa távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől elzárva! Tetőtérben, alagsorban, nem szabad tárolni. Az eredeti csomagolást ne bontsa meg, a hibás vagy sérült terméket ne használja fel!