A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi, valamint Anyag- és Vegyészmérnöki Kara izgalmas tudományos kalandtúrára invitálta a felső tagozatos általános iskolásokat a környezetvédelem, fenntarthatóság, földtudományok és anyagtudományok rejtelmeibe, a Földünkért világnap alkalmából.

„A Miskolci Egyetem hagyományteremtő céllal rendezte meg ezt a programot, melynek küldetése, hogy közelebb hozza a természettudományi tárgyakat az általános iskolás korú fiatalokhoz” – fogalmazott Dr. Kovács Helga, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar Energia és Minőségügyi Intézet igazgatója, hozzátéve: tudományos kísérletekkel, izgalmas feladatokkal, lebilincselő játékokkal várták a diákokat.

Voltak visszajáró ’vendégek’ is a programon: a martinkertvárosi Arany János Általános Iskola diákjai nagyon szeretik a Miskolci Egyetem kalandtúráit, így ők rendszeresen figyelik az intézmény honlapját, nehogy lemaradjanak valami hasonlóan izgalmas játékról – tudtuk meg Klemmné Lőrincz Ildikótól, a Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjétől. „Rendkívül fontosnak tartjuk az iskolában a természettudományokat, hiszen ezzel tudjuk fejleszteni a gyerekek problémamegoldó készségét és logikus gondolkodását a legjobban. Ökoiskola programban mi magunk is kiemelten tanítjuk a természettudományokat, ehhez pedig nagyon jól illeszkedik ez az egyetemi vetélkedő” – részletezte. 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra.

A Földünkért világnap cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére. Jelszava: ’Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan’!

(Fotók: Végh Csaba / Miskolci Egyetem)