Egy csomó kutatás azt bizonyította, hogy nincs értelme multivitamint enni, ám egy friss tanulmány szerint az idősebb felnőttek esetében mégis lehet haszna.

Az Alzheimer és a demencia késleltetését hordozhatja magában

A statisztikák szerint a legtöbb ember minden nap vesz magához multivitamint, ám a kutatások alapján ezek csak bizonyos csoportoknak, például a vegánoknak lehet hasznos segítség. Az Alzheimer's & Dementia szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a kivételek listája újabb csoporttal bővült. Három év napi multivitamin szedése után az idősebb felnőttek azt tapasztalták, hogy jobb lett a memóriájuk, és a kognitív állapotuk is javult.

Több tesztet végeztek el

Ebben a tanulmányban a kutatók egy 2602 felnőttből álló csoportot gyűjtöttek össze, akiknek átlagéletkora 73 év volt. A résztvevőket három csoportra osztották: egyik kakaópirulát szedett, a másik multivitamint, a harmadik pedig placebót kapott. A résztvevők több általános tudományos kognitív tesztet végeztek el.

A hároméves vizsgálat végén a kutatók nem észleltek jelentős különbséget a kakaókivonat és a placebo csoport között. A napi multivitamin-használat azonban jobb eredményekkel járt együtt. A legnagyobb fejlődést azon a mintegy 200 emberen tapasztalták, akiknek a kórtörténetében valamilyen szívbetegség szerepelt a vizsgálat kezdetén.