Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy huszonéves férfi ellen rablás bűntette miatt emelt vádat a Kazincbarcikai Járási Ügyészség.

A vádlott 2022 decemberének végén, a déli órákban ment be egy kazincbarcikai dohányboltba. Először megkérdezte az eladónőtől, hogy tud-e visszaadni, amikor pedig azt a választ kapta, hogy tud, akkor azt kérdezte, hogy van-e pénz a kasszában.

Az eladónő innentől feltételezte, hogy nem egy egyszerű vásárlás történik, ezért inkább azt mondta, hogy nincs pénz, mert azt el szokták vinni. Erre a vádlott határozottan azt mondta, hogy: „fel a kezekkel, ez egy rablótámadás!” Ezek után közölte, hogy ugyan nincs nála fegyver, de a számára szükséges dolgokat elviszi.

A férfi fenyegető kijelentései komoly félelmet keltettek a dohánybolt dolgozójában. Először megpróbált vele nyugodt hangnemben beszélni és igyekezett eltéríteni a cselekményétől, de a vádlott benyúlt a pult mögé és dohánytermékeket, valamint alkoholos italokat vett el. Ezeket bepakolta a hátizsákjába és távozott.

Az eladónő értesítette a rendőröket, akik nem sokkal később elfogták a vádlottat és megtalálták nála a boltból elvitt termékeket, amelyeket lefoglaltak.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlott tekintetében a kóros elmeállapot, mint büntethetőséget kizáró ok miatt indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól mentse fel, azonban, mivel tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, kényszergyógykezelését kell elrendelni.